OSTAVKA PREMIJERA ŠARECA

Pahor počeo sastanke sa strankama o rješenju krize nakon pada vlade

Borut Pahor
 Goran Mehkek / CROPIX

Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je počeo razgovore s parlamentarnim strankama o tome kako okončati političku krizu nastalu prošlotjednom ostavkom premijera Marjana Šareca, čime je prestao i puni mandat njegove vlade.

Pahorovi razgovori s predsjednicima zastupničkih klubova 10 političkih stranaka potrajat će do srijede.

U međuvremenu se odvijaju kontakti stranačkih vodstava koji bi trebali dati odgovor na pitanje hoće li uspjeti formiranje nove parlamentarne većine i koalicije koja bi istaknula mandatara neke nove vlade ili će Pahor, ako to ne uspije, morati raspisati prijevremene izbore.

Pahor je u utorak najprije razgovarao s predsjednikom zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) Danijelom Krivecom.

To je stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša, koji se spominje kao mogući mandatar nove prijelazne vlade, budući da je s 26 zastupnika u sadašnjem sastavu parlamenta, sastavljenog od 90 zastupnika, ta stranka po broju mandata najjača.

Krivec je nakon razgovora s Pahorom u izjavi za medije kazao da je Janša najbolji mogući kandidat za predsjednika nove vlade i da su sve ostale kombinacije samo špekulativne.

Kazao je također da je Janšina stranka svim parlamentarnim strankama uputila poziv na razgovore o tome kako riješiti nastalu političku situaciju, da ostaje otvorena za razgovore sa svima i nikome "ne zatvara vrata". Ti će se razgovori održati u petak, kad će, što se tiče SDS-a, biti jasno kako dalje, dodao je.

Pahor je ranije rekao da je u neformalnim razgovorima s političkim akterima, nakon neočekivane ostavke premijera Marjana Šareca prošlog ponedjeljka, dobio dojam da su one raspoložene za dijalog o tome kako riješiti nastalu situaciju i da je u tom pogledu optimist.

Većina stranaka ne isključuje mogućnost da dođe do formiranja nove parlamentarne većine koja će sastaviti prijelaznu vladu, osim Liste Marjana Šareca (LMŠ), Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L), stranaka koje su tu mogućnost unaprijed isključile.

Osim mogućnosti formiranja nove parlamentarne većine i imenovanja novog mandatara za sastav vlade postoji i mogućnost sazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, ako se ne postigne suglasnost o prvom mogućem rješenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:55