REVOLUCIJA

PAMETNI LIJEK SA SENZOROM Aplikacija će obavještavati obitelj i liječnika je li pacijent pravilno i pravodobno popio svoje tablete

Prvu pametnu tabletu koja može “reći” liječniku uzima li njegov pacijent redovito svoje lijekove upravo je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Time je otvoren put tzv. elektroceutici kao pametnom dijelu farmaceutike, odnosno mogućnosti da se ubuduće ne “zaboravi” uzeti tabletu.

Nova pametna tehnologija dodana je lijeku Abilify koji se od 2002. koristi za liječenje shizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Naime, osobe s duševnim smetnjama često neredovito uzimaju svoju terapiju jer na nju zaborave, a to im značajno pogoršava bolest. Nova pametna tableta mogla bi u kratkom roku upozoriti liječnika da mu pacijent nije uzeo lijek na vrijeme. Poanta je u senzoru koji sadrži svaka tableta, a nije veći od zrna pijeska. Kad lijek stigne u želudac i senzor dođe u dodir sa želučanom kiselinom, signal se prenosi na pametni flaster koji se stavlja na kožu koja pokriva rebra.

Pristanak

“Mogućnost da se prati uzimanje lijekova propisanih psihijatrijskim pacijentima može za njih biti vrlo korisno”, rekao je dr. Mitchell Mathis iz FDA koja je početkom tjedna registrirala pametnu tabletu. Dodao je kako FDA podržava razvoj i korištenje novih tehnologija u proizvodnji lijekova te vrlo predano surađuje s tvrtkama kako bi se utvrdilo od koje će tehnologije pacijenti imati najviše koristi u svom liječenju.

Pacijenti koji su suglasni s tim da će uzimati te nove pametne pilule moraju potpisati pristanak, odnosno obrazac kojim dopuštaju svojim liječnicima, ali i članovima obitelji odnosno njegovateljima da primaju elektronske podatke koji pokazuju kada su i koji dan uzeli terapiju. Flaster ne bilježi samo podatke o lijeku, nego i o odmoru pacijenta te njegovu tjelesnu aktivnost. Svi se podaci prosljeđuju pacijentima na pametni telefon ili neki drugi uređaj s internetskom vezom. Ostale osobe koje žele imati pristup informacijama o terapiji za određenog pacijenta, primjerice liječnik i njegovatelj, moraju imati posebnu dozvolu. Pacijenti svoje informacije pregledavaju pomoću sigurne lokalne aplikacije na svom mobitelu ili tabletu, odnosno kompjutoru. Liječnici pregledavaju podatke pomoću sigurnih internetskih portala i prate terapiju svojih pacijenata, objašnjavaju u Proteus Digital Healthu koji je i proizvođač pametne pilule.

Liječnici naglašavaju da je pametna pilula osobito važna za pacijente koji boluju od shizofrenije, manično-depresivnih i bipolarnih poremećaja, ali bi bila jako dobra i za oboljele od raznih vrsta demencija, uključujući i Alzheimerovu bolest. Pametna pilula može se koristiti i za praćenje pacijenata koji uzimaju više lijekova protiv bolova te za one koji su uključeni u studije za ispitivanje učinkovitosti lijekova, odnosno jesu li ih uzeli pravilno kako je to preporučio liječnik. Predloženo je također da se pametne pilule mogu koristiti i za praćenje redovitog korištenja terapije kod psihijatrijskih zatvorenika.

Koliki je problem neredovito uzimanje terapije, govori podatak prema kojemu oko 50 posto bolesnika s kroničnim bolestima u razvijenim zemljama ne uzima lijekove onako kako su im propisali liječnici. Osim toga, procjenjuje se da velike troškove u zdravstvu predstavljaju lijekovi izdani na recept koji se ne iskoriste pa bi, drugim riječima, pametne pilule mogle u budućnosti smanjiti tu vrstu izdataka. Doda li se tome da dio pacijenata (ne samo psihijatrijskih), zato što ne uzima terapiju ili to čini neredovito, završi i na skupom bolničkom liječenju, troškovi se značajno povećavaju. Rezultat su golemi gubici u zdravstvenim blagajnama, a uz to, što je još gore, i neučinkovito liječenje.

Korist

“Pacijenti koji boluju od teških duševnih bolesti teško komuniciraju čak i sa svojim liječnicima, uključujući i onaj dio koji se odnosi na terapiju, a rezultat je nekvalitetno liječenje i napredovanje bolesti”, rekao je William Carson, jedan od autora tog lijeka. Dodao je kako je uvjeren da bi nova digitalna medicina mogla značajno pomoći ovoj populaciji da se liječi na primjeren način i ima maksimalnu korist od lijekova.

“Digitalni lijekovi imaju velik potencijal da podignu razinu učinkovitosti lijekova s opće na individualnu, odnosno da se bolje shvati kako terapija djeluje na svakog pojedinca”, istaknuo je Andrew Thompson, predsjednik i izvršni direktor Proteus Digital Healtha, tvorca digitalne pilule. Dodao je da bi se tako, primjerice, količina nekog lijeka mogla prilagoditi svakom pojedincu, što bi se sigurno odrazilo na ukupno zdravlje i način života.

Tvrtka još nije zatražila odobravanje pilule u EU, odnosno od Europske agencije za lijekove, pa je neizvjesno kada bi se mogla pojaviti na europskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:03