JEDNA OSOBA UHIĆENA

PANIKA U LONDONU Autom se zabio u britanski parlament, ozlijeđeno nekoliko ljudi, na terenu čak 200 policajaca! PROCURILA SNIMKA UHIĆENJA NAPADAČA

 
 Twitter

Za sada neutvrđeni broj pješaka ozlijeđen je kada se u utorak ujutro automobil zaletio u sigurnosne barijere uz britanski parlament u Londonu, nakon čega je vozač odmah uhićen, objavila je londonska policija. Napad se dogodio u 7.37 sati.

"Muškarca koji je vozio automobil policija je odmah uhitila. Jedan broj pješaka je ozlijeđen. Policajci su na mjestu događaja. Čim budemo imali nove informacije objavit ćemo ih", navela je u priopćenju na Twitteru londonska policija.

Muškarac je, prema snimkama uhićenja koje se sve više pojavljuju po tamošnjim medijima i po društvenim mrežama, opisan kao crnac obučen u debelu jaknu.

Reuters je prenio policijsko priopćenje prema kojem se u ranoj fazi istrage događaj tretira kao terorizam. Osumnjičeni napadač uhićen je pod optužbama za teroristički napad. Kod njega nije pronađeno nikakvo oružje.

Twitter
Fotografija napadača nakon uhićenja, koji je opisan kao crnac obučen u zimsku jaknu, kruži britanskim medijima i društvenim mrežama. Još nisu poznati motivi napada

Cijelo mjesto je opkoljeno specijalcima, Daily Mail piše da je 200 policajaca dopremljeno do Westminsterske palače, a na terenu je i više kola Hitne pomoći koje zbrinjavaju ozlijeđene.

Policija je putem Twittera priopćila i da nitko od ozlijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Poslijepodne je u javnost procurila i snimka koja je zabilježila trenutak kad se napadač zabio vozilom. BBC je u snimci naglasio vozilo i vidi se kako se punom brzinom zabija u sigurnosne barikade nakon čega se zaustavio.

Svjedoci: Bilo je strašno, mislio sam da je ovo još jedan teroristički napad...

Jedan muškarac koji je svjedočio napadu za Sky News je kazao da je sve bilo "jako, jako dramatično".

- Vidio sam dim kako izlazi iz automobila. Sve se događalo brzo, odjednom su počele svirati sirene - dodao je.

Dopisnik Euronewsa/NBC-a Vincent McAviney objavio je video s mjesta događaja nakon napada, a to su i prvi trenuci nakon zabijanja vozila u barijere. Na snimci se vide policijska vozila koja dolaze velikom brzinom i policajci koji naoružani trče prema vozilu. Svi su uperili oružje prema njemu.

Ewalina Ochab vidjela je napad, a za Daily News je kazala da joj je sasvim sigurno izgledao kao namjeran, budući da je auto velikom brzinom išao izravno prema barijerama.

- Hodala sam s druge strane ceste kad sam čula vrištanje i buku. Odjednom sam ugledala srebrni automobil kako se vozi prema barijerama i zabija. Osoba koja je bila unutra nije izlazila iz vozila, i ne čini mi se da je auto imao registracijske tablice na prednjoj strani - ispričala je novinarima na mjestu događaja.

Svjedok Jason Williams rekao je za ITV da je napad bio strašan. "Odmah sam pomislio - "O ne, još jedan teroristički napad"" - kazao je, i dodao da je iste sekunde počeo bježati, a policija je svima vikala da se maknu i udalje.

Dopisnik BBC-ja Jonathan Blake javio je pak da vidi gomilu policije i timova medicinske pomoći. Kaže da je napadač također udario jednog biciklista koji je ondje prolazio.

Policija navodi da za sada ne može reći je li riječ o terorističkom incidentu ili ne. "Još uvijek nastojimo utvrditi činjenice", kazala je glasnogovornica policija.

U ožujku 2017. Khalid Masood (52) ubio je četvero ljudi na obližnjem Westminsterskom mostu prije nego li ga je ubila policija.To je bio prvi od pet napada u Britaniji prošle godine za koje je policija utvrdila da imaju terorističku pozadinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:27