PRIVREMENA ODLUKA

PANIKA ZBOG OPASNE ZARAZNE BOLESTI Susjedna BiH zabranila uvoz svinja i mesa iz Srbije gdje je zabilježena sumnja na afričku svinjsku kugu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.08.2019. u 12:41

Krapina, 261107.
Svinjska kuga se siri Zagorjem,novi slucajevi zarazenih svinja otkriveni u Krapini, Radoboju i Zlataru.
Foto : Krunoslav Pavlina / CROPIX
Krunoslav Pavlina / CROPIX

Ilustracija

MOSTAR -  Vlasti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinja kao i svih proizvoda nastalih od njih iz Republike Srbije u kojoj je registrirano oboljenje afričke svinjske kuge.

Kako su izvijestili iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, ova institucija izdala je naputak "o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki zbog sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije". Tako je zabranjen uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda podrijetlom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način kako bi bilo sigurno da je uništen virus afričke svinjske kuge.

Prema priopćenju iz ureda kojemu je na čelu Drago Kalaba, ovakav naputak o zabrani uvoza mesa iz Srbije bit će na snazi sve do službene potvrde od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježena afrička kuga svinja, opasna bolest od kojeg obolijevaju i uginu sve zaražene životinje. 

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježena sumnja na afričku kugu, opasnu bolest od koje ugibaju sve zaražene životinje.  

Sumnjivi slučajevi dosad su se pojavili četiri mjesta u Srbiji. Do sada je neškodljivo uklonjeno 114 životinja. Protiv klasične kuge svinja ne postoji cjepivo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo