NAKON STRAUSS-KAHNA - RODRIGO RATO

PAO BIVŠI ŠEF MMF-a Uhapsili ga zbog pranja novca i sumnje da je samom sebi oprostio porezni dug

 AFP

Bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato (66) uhićen je u četvrtak pod sumnjom na pranje novca i poreznu prijevaru, a policija je u potrazi za dokazima pretresla njegov dom u Madridu, piše Bloomberg.

Po moćnog bankara, ujedno i bivšeg španjolskog ministra financija, snage reda došle su oko 20 sati i pred okupljenim su ga novinarima izveli iz kuće u otmjenom kvartu Salamanca.

Protiv Rata i nekolicine drugih osumnjičenika pokrenuta je istraga, no on je ranije u četvrtak u izjavi za španjolski radio Cadena Ser rekao da pojma nema o tome. Navodno ga se tereti da si je protupravno priskrbio novac zloupotrebljujući kontroverzni zakon o poreznoj amnestiji, koji je svojedobno donijela vlada Narodne stranke, čiji je on član.

Rato je na čelu MMF-a bio od 2004. do 2007. godine, a naslijedio ga je Dominique Strauss-Kahn, koji se i sam našao u pravosudnim problemima, ali zbog optužbi za seksualno napastovanje.

Neovisno o optužbama zbog kojih je Rato u četvrtak uhićen, protiv njega se vodi istraga zbog uloge u propasti španjolske banke Bankije, koju je država novcem poreznih obveznika morala spašavati 2012. godine. On je u toj banci bio direktor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:30