ODLUKA VATIKANA

PAPA FRANJO IMENOVAO POLJSKOG NADBISKUPA APOSTOLSKIM VIZITATOROM ZA MEĐUGORJE U priopćenju medijima je objasnio koja je svrha tog poteza

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.05.2018. u 14:55

Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Papa Franjo imenovao je u četvrtak nadbiskupa Henryka Hosera, umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i 'ad nutum Sanctae Sedis' (na raspolaganju Svetoj Stolici), objavljeno je na internetskoj stranici Svete Stolice.

"Svrha je poslanja apostolskoga vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost", navodi se u priopćenju.

Kako je pojašnjeno, radi se o isključivo pastoralnoj službi koja se nastavlja na misiju posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena mons. Hoseru u veljači prošle godine, a koju je dovršio u prethodnim mjesecima.

Poljski nadbiskup prošle godine od Svetog oca dobio je misiju organizirati pastoralni rad s brojnim vjernicima koji dolaze u ovo svjetski poznato hodočasničko mjesto.

Hoser je u medijskim istupima čak ustvrdio kako bi prva ukazanja Gospe u Međugorju, koja su se dogodila u proljeće 1981. godine, mogla biti priznata.

Po tvrdnjama tada šestero djece Gospa se ukazala prvi put 24. lipnja 1981. godine. Nekima ukazanja traju do danas. Zbog svojih poruka Gospu iz Međugorja naziva se Kraljicom mira.

Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo koje je istraživalo fenomen Gospinih ukazanja u Međugorju. Po dovršetku posla svoj su izvještaj dostavili Kongregaciji za nauk vjere, a koje će ga proslijediti papi Franji na potvrdu konačne odluke.

Izdvajamo