KRAJ POSJETE IRSKOJ

PAPA FRANJO PORUČIO RODITELJIMA HOMOSEKSUALACA 'Ne osuđujte ih, ne izbacujte ih na cestu. Pokušajte ih razumjeti. Svako dijete ima pravo na obitelj'

Papa Franjo u Irskoj
 Hannah McKay / REUTERS

Papa Franjo u nedjelju je završio kratak posjet Irskoj obilježen eksplozivnim dosjeom o svećeničkim zlostavljanjima djece. Bio je to prvi papinski posjet Irskoj u gotovo četiri desetljeća.

Suočen s optužbama za zlostavljanje u Crkvi u više zemalja, prošli je tjedan objavio nezapamćeno pismo svim katolicima pozivajući ih sve da pomognu u iskorjenjivanju te ‘kulture smrti’ i obećavajući da više neće biti zataškavanja skandala.

Prije odlaska još je jednom kratko popričao s novinarima i tom se prilikom obratio roditeljima homoseksualne djece. Poručio im je da ne osuđuju svoju djecu, da ne ignoriraju njihovu seksualnu orijentaciju i da ih ne izbacuju iz kuća, piše Huffington Post.

Umjesto ovakvih agresivnih i neprimjerenih reakcija, papa Franjo vjernicima preporuča da se pomole, razgovaraju s djecom i pokušaju ih razumjeti.

‘Oduvijek je bilo homoseksualnih ljudi i onih s homoseksualnim sklonostima’, rekao je Papa. Na pitanje što bi savjetovao roditeljima kojima se dijete deklarira kao homoseksualac, odgovorio je:

‘Ne osuđujte. Razgovarajte. Pokušajte razumijeti svoje dijete i dajte mu prostora da se on ili ona može izraziti.’

Papa Franjo je dodao još da će možda kod neke djece biti potrebno potražiti psihološku pomoć, no razumijevanje i toleranciju stavio je na prvo mjesto:

‘Ignoriranje djeteta s tom sklonosti pokazuje manjak majčinstva i očinstva. Svako dijete ima pravo na obitelj, i to na obitelj koja ga neće izbaciti na cestu.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:24