KORUPCIJSKI SKANDAL

Papa imenovao novog financijskog regulatora nakon policijske akcije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.11.2019. u 17:13

Pope Francis prays during the Synod of Amazonian bishops at the Vatican, October 7, 2019 REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo

Papa Franjo u srijedu je objavio ime novog predsjednika Vatikanskoga ureda za financijske informacije (AIF) kako bi popunio dužnosti ispražnjene nakon korupcijskog skandala koji potresa papinsku državu.

Carmelo Barbagallo, bivši glavni supervizor u talijanskog središnjoj banci naslijedit će na čelu AIF-a švicarskog odvjetnika Renea Bruelharta.

Bruelhartu je petogodišnji mandat istekao 19. studenoga i papa Franjo je najavio da će ime njegova nasljednika objaviti nakon puta po Aziji, piše Informativna katolička agencija (IKA).

Papa je u utorak u zrakoplovu kojim se vraćao iz Japana progovorio o pojedinostima "skandala" koji je 1. listopada doveo do pretresa i privremenog razrješenja petero osumnjičenih, među kojima su drugi čovjek uprave za suzbijanje pranja novca (AIF) i prelat u Državnom tajništvu, vatikanskoj upravi.

Policija je postupala po nalogu vatikanskog pravosuđa koje želi rasvijetliti netransparentnu kupnju luksuzne zgrade u središtu Londona koju je naredilo Državno tajništvo.

Papa je u zrakoplovu izrazio zadovoljstvo što je afera razotkrivena iznutra i zahvalio Bogu što sustav unutarnje kontrole u Vatikanu dobro radi. Odao je pritom priznanje svom prethodniku papi Benediktu XVI. koji je počeo uvoditi takve unutarnje mehanizme kontrole.

Benedikt XVI. je osnovao AIF 2010., piše IKA.

Među pet dužnosnika suspendiranih nakon pretresa 1. listopada je direktor AIF-a Tommaso di Ruzza.

Domenico Giani, šef sigurnosti u Vatikanu i Papin tjelohranitelj, podnio je ostavku pošto je u javnost procurio dokument povezan s istragom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo