ČETVERONOŽNI HEROJ

PAS RANJEN U POTRAZI ZA VOĐOM IS-a PONOVNO NA DUŽNOSTI Pohvalio ga i predsjednik Trump: 'Obavio je tako velik posao!'

 
 Donald J. Trump / Twitter

Američki vojni pas, koji je ranjen dok je bio u potrazi za vođom Islamske države Abu Bakr al-Bagdadijem, oporavlja se i ponovno je na dužnosti, izvijestila je američka vojska.

General Mark Milly novinarima je rekao da pas "ima goleme zasluge" u otkrivanju al-Bagdadija tijekom vikenda koje je rezultiralo smrću vođe Islamske države.

Abu Bakr al-Bagdadi izazvao je eksploziju u kojoj je, osim sebe, ubio i svoje troje djece te ranio američkog vojnog psa.

Milly je izjavio da je pas lakše ranjen, ali odlično se oporavlja. Istaknuo je i kako se njihov četveronožni heroj još uvijek nalazi na području na kojemu se dogodio napad te da se vratio na dužnost.

Američki ministar obrane Mark Esper našalio se da Pentagon "štiti identitet psa", no američki predsjednik Donald Trump kasnije je u ponedjeljak objavio njegovu fotografiju.

- Skinuli smo oznaku povjerljivosti sa slike divnog psa (ime ne otkrivamo) koji je obavio tako VELIK POSAO u hvatanju i ubijanju vođe ISIS-a Abu Bakra al-Bagdadija! - tvitao je Trump, objavivši i njegovu fotografiju.

Američka vojska ima nekoliko jedinica koje koriste posebno obučene pse, najčešće njemačke ovčare ili belgijske ovčare Malinois koji su naziv dobili po gradu Malinesu.

Psi su obučeni za nošenje vojne opreme i potragu za eksplozivom, kao i potjeru za odbjeglim teroristima.

Vojni dužnosnici kažu da su pojedinosti o psima tajni, uključujući i ime te pasminu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:35