OD BARCELONE DO BALEARA

PLANIRATE PUT U ŠPANJOLSKU? RAZMISLITE JOŠ JEDNOM! Podigla se velika pobuna protiv turista, pogledajte što su sve napravili stranim gostima

 
Prosvjedni anti-turistički marš u San Sebastianu, turistički atraktivnom središtu Baskije, najavljen je za 17. kolovoza, tijekom festivala koji okuplja gomile turista. Niz gradova na Mediteranu, od Venecije i Dubrovnika do Rima i Barcelone, razmišlja kako ograničiti priljev turista
 Enrique Calvo / REUTERS

Maskirani muškarci okružili su autobus i počeli vikati. Bili smo spremni na to da će se netko popeti u autobus s nožem ili puškom, ispričao je Britanac Andrew Carey, koji je bio u autobusu sa suprugom Natalie. Bilo je pravo olakšanje kad se stvar završila na tome što su napadači izbušili gume na autobusu i ispisali ih grafitima. “El Turisme Mata Els Barris”, ispisali su po prozorima autobusa, ili u prijevodu s katalonskog: Turizam ubija zajednicu.

Buše gume

Prošlog tjedna borci protiv turizma napali su autobus s britanskim turistima u Barceloni, parkiran kod stadiona Camp Noa. Nekoliko dana poslije isjekli su gume na biciklima koji se iznajmljuju turistima. U Palma de Mallorci upali su u puni restoran, razbacali konfete i detonirali dimnu bombu. Prestrašenim gostima pokazali su transparent s natpisom “Turizam ubija Mallorcu”, prenosi britanski The Times. Crvenim grafitom u starom dijelu Palme još prošle godine ispisano je “Tourist go home”, idite kući. Na drugom zidu piše “Turisti, vi ste teroristi”. Samo Barcelonu lani je pregazilo 32 milijuna posjetitelja, 20 puta više od broja stanovnika. Ne želimo završiti kao Venecija, požalila se Ada Colau u lipnju 2015. nakon što je izabrana za gradonačelnicu Barcelone.

Uoči vrhunca turističke sezone jača antituristički sentiment: u Veneciji je 2. srpnja održan prosvjed na kojem su građani nosili transparente “Želim živjeti u Veneciji”. Za 17. kolovoza najavljen je prosvjedni antituristički marš u San Sebastianu, turistički atraktivnom središtu Baskije, za vrijeme festivala koji okuplja gomile turista. Prosvjede u Španjolskoj predvode mladi ljevičari koji tvrde da masovni turizam uništava život domaćeg stanovništva i produbljuje socijalne razlike. Niz gradova na Mediteranu, od Venecije i Dubrovnika do Rima i Barcelone, razmišlja kako ograničiti priljev turista koji baš u kolovozu doseže vrhunac.

Top-destinacija

Lani je rekordnih 75,6 milijuna turista posjetilo Španjolsku, piše britanski Telegraph.

Zemlje europskog juga u posljednje dvije godine bilježe rekorde u posjećenosti, javlja Reuters, kako turisti sve više zaobilaze ljetovališta u Turskoj i na sjeveru Afrike u strahu od terorističkih napada. Od 2009. do 2015. broj posjetitelja Rima, Firence i Venecije skočio je za 31,5 posto, prenosi Reuters. U 2016. Španjolsku je posjetilo 75,3 milijuna turista, što je čini trećom najpopularnijom destinacijom na svijetu, po podacima UN-ove Svjetske turističke organizacije, a u prvoj polovici ove godine porastao je još 12 posto. Turizam čini skoro 12 posto BDP-a Španjolske, samo lani je 750 kruzera pristalo u Barceloni. Rekordni broj turista bilježe i Portugal i Grčka.

U siječnju su građani Barcelone izašli na ulice prosvjedujući. Barcelona nije na prodaju, glasi jedan od grafita. Grad na jugu Španjolske treći je najposjećeniji u Europi, nakon Londona i Pariza.

Predvodnici u borbi protiv “turističke invazije”, protiv masovnog turizma koji domaće stanovništvo “pretvara u robove”, pripadnici su Arran joventa, mladeži ljevičarskog CUP-a koji se zalaže za neovisnost Katalonije. To nije vandalizam, nego samoobrana, kaže portparol Arrana Laura Flores za BBC. Krajnje lijeva gradonačelnica Barcelone Ada Colau uvela je neke mjere, poput moratorija na izdavanje dozvola za nove hotele i turističke apartmane u Barceloni, ali za one kojima je turista preko glave to nije dovoljno.

“Današnji model turizma protjeruje ljude i škodi okolišu, što vidimo posvuda po obali, jer zgrade su svuda”, kaže Laura Flores. Tisuće ljudi protjerane su iz svojih domova, tisuće su ih natjerane na rad u vrlo teškim uvjetima, prosvjeduju oni. Slično mladim Kataloncima, protiv masovnog turizma ustali su i njihovi vršnjaci u Baskiji iz skupine Ernai. U obje regije antiturističko raspoloženje povezano je s nacionalizmom i željom za nezavisnošću od centralnih vlasti u Madridu. Posvuda je lokalno stanovništvo bijesno što zbog turista rastu cijene stanova i za domaće (većina mladih u Barceloni ne zarađuje više od 1000 eura, a stan košta 800), ali kad broj turista premaši sve rekorde, domaćima život postaje nemoguć. Zato su stanovnici Barcelone prvi put u lipnju u jednom istraživanju rekli da im je turizam veći problem od nezaposlenosti. Nije riječ o turistofobiji, kaže gradski lider Barcelone Gerardo Pisarello.

Stajalište Rima

“Ne vjerujem da stanovnici Barcelone odbacuju turizam, prije ga žele vidjeti reguliranog”, rekao je novinarima. Ljevičarska mladež Katalonije želi bolje uređeni turizam, s privremenom zabranom gradnje novih hotela i modelom koji će poštovati prava zaposlenih. I dopremijer pokrajine Baleari Biel Barcelo također je zabrinut današnjim masovnim turizmom, ali osuđuje metode mladih ljevičara.

Gradske vlasti u Rimu razmišljaju da ograniče broj turista na najpopularnijim točkama poput fontane di Trevi, Barcelona planira uvesti dodatni turistički porez, a Dubrovnik želi ograničiti broj kruzera, prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:25