KAMPANJA U RUSIJI

POBJEDNIČKI MITING Tko izađe na izbore, dobije besplatni liječnički pregled, a dijele se i iPhonei

 REUTERS

U noći s 18. na 19. ožujka na Manježnom trgu podno kremaljskih zidina održat će se, kako pišu moskovske Vedomosti, “pobjednički izborni miting” Vladimira Putina.

Naime, Vladimir Putin Rusijom vlada od 2000. godine i ovo će mu biti već četvrti predsjednički mandat. Doduše, od 2008. do 2012. bio je “samo” premijer kako bi se zadovoljila nedorečena ustavna odredba prema kojoj se ne može biti predsjednik više od dva mandata zaredom.

Opet Putin

“Kad sam prvi put izlazila na izbore sa 18 godina, bio je Putin, a i sada, s 36 godina, opet je Putin”, rekla je Ksenija Sobčak, vodeća ruska trendseterica koja se kandidirala na izborima kao predstavnica građanske opcije (jer je Alekseju Navaljnom, mladoj zvijezdi antiputinovske oporbe, zbog sudskog procesa onemogućen izlazak na izbore, bez obzira na to što on objektivno ne može ugroziti Putina, ali možda njegovih predviđenih 15-ak posto glasova može poslati nekakvu poruku za budućnost).

Ruska se javnost ne uzbuđuje zbog sadašnjih izbora jer su isuviše predvidljivi. Prema svim predviđanjima, Putin bi svojih sedam, uglavnom estradnih i klaunovskih, protukandidata trebao poraziti već u prvom krugu, i to pobjedom sa 69 do 72 posto glasova. Zapravo, izbori su otužni. Putin je toliko suveren da je sam izborni proces i više od formalnosti. Ostali kandidati pokazali su svoju ubogost na nekoliko otužnih debata, punih skandala, odglumljenih incidenata, vrijeđanja, afektiranja, pokušaja izazivanja tučnjave i sukoba kao u kakvom isforsiranom reality showu ili dosadnoj kopiji Nightmare Stagea.

Ultranacionalist Vladimir Žirinovski, koji se već šesti put (od sedam) kandidira na izborima, opravdao je ulogu “dvorske lude”. Kseniju Sobčak je vrijeđao i nazvao čak i kurvom. Ona ga je zalila vodom, a na posljednjoj “debati” se rasplakala. Kandidat komunista Pavel Grudinin, kojemu su našli čak 11 računa u švicarskim bankama, nekoliko je puta uvrijeđeno napuštao emisije, pa se nakon nekog vremena vraćao. Maksim Surajkin htio se šakama obračunati s pomoćnikom komunističkog kandidata. Zabava za provincijalni puk.

Intervju

U isto je vrijeme Putin imao pametnijeg posla. Davao je državničke intervjue domaćim i vodećim stranim agencijama. Govorio je o ozbiljnim stvarima: sigurnosti, naoružanju, svjetskoj situaciji, kriznim žarištima, svom predsjedničkom poslu, budućnosti Rusije i svijeta. Čovjek se pita zašto njemu, jednom od najuspješnijih političara na svijetu, trebaju izbori s ovakvim petparačkim komedijašima. Kao da se Mike Tyson bori na srednjoškolskom prvenstvu. Sva kampanja je vođena tako da od ostalih kandidata bude mučno, ali i za što veću izlaznost.

Je li mu smješteno?

A Kremlj ne želi da Putin u svoj možda završni mandat uđe s mizernim odazivom. Sve se čini da se Rusi pojave na glasovanju pa im se na biralištima nude i besplatni liječnički pregledi te mnogi proizvodi po atraktivnim popustima. Trenutačno se očekuje izlaznost od 63 do 67 posto. U videoporuci objavljenoj u noći s četvrtka na petak Putin je pozvao građane da izađu na izbore.

Izbori padaju u malo nezgodno vrijeme - ali neće imati ama baš nikakav utjecaj, štoviše - novog zaoštravanja sukoba sa Zapadom zbog optužbi o umiješanosti u trovanje ruskog špijuna Sergeja Skripalja. To se dogodilo u trenutku kada je EU razmišljala o novom približavanju Rusiji i ublažavanju sankcija pa je dosta dvojbi o čemu je tu riječ. Je li to pokazivanje mišića, je li mu namješteno ili je, ako uđemo u teoriju zavjere, sve to u sklopu razmirica u borbi za hvatanje pozicija unutar kremaljskih frakcija u vremenima koja dolaze?

Novi Putinov mandat proći će u nagađanjima - a kremaljska je elita već u blagoj panici pa kažu da nisu problem izbori sada, nego 2024. - hoće li mu se omogućiti i peti mandat (imat će 72 godine). On garantira “netalasanje” i status quo Kremlja. Ili će možda Putin (ili će mu se) pronaći nasljednika među djecom suradnika, nekih mlađih funkcionera iz administracije ili guvernera koje on postavlja po Rusiji, kako bi se zadržao putinovski “način života” i nakon odlaska s funkcije, ali ne i s vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:09