PUNK BUNTOVNICE

Počelo suđenje članicama Pussy Riota: Punk curice koje su uplašile Putina na sudu bačene u kavez

Tri mlade žene, članice skupine Pussy Riot, koje su u veljači na oltaru moskovske katedrale “punk molitvom” prosvjedovale protiv sprege Pravoslavne crkve i Vladimira Putina , izvedene su danas pred sud gdje im zbog “huliganizma” prijeti do sedam godina zatvora.

Amnesty International proglasio ih je političkim zatvorenicama jer tvrdi da su uhićene isključivo zbog svojih uvjerenja koje su izrazile na miran način.

Tog 21. veljače upale su u katedralu Isusa Spasitelja s maskama na licu, u šarenoj odjeći jarkih boja poput superheroja iz crtića, te su se skačući gore-dolje po oltaru posprdno križale i klečale te izvele punk pjesmu sa stihovima poput “Sveta Marijo, izbaci Putina” i “šef KGB-a je njihov glavni svetac”, prije nego što su ih uklonili zaštitari. Pozvani su i policajci, no procijenili su da nije prekršen zakona pa nisu sastavili ni zapisnik.

Patrijarh pobjesnio

Uhićene su tek dva tjedna kasnije, kada se snimka proširila internetom. Navodno ju je vidio i patrijarh Kiril te je pobjesnio i nazvao Putina i šefa moskovske policije. Patrijarh, koji je prije izbora tvrdio da je prosvjedovati protiv Putina nekršćanski, a potom i da je bivši KGB-ovac na čelo države došao “Božjom voljom”, poručio je da je Crkva “napadnuta”, da je “vrag ismijava”, a Pussy Riot optužio je za blasfemiju.

Tri su djevojke - Marija Aljohina (24), Nadežda Tolokonikova (22) i Jekaterina Samucevič (29) - otada u zatvoru, bez prava na posjete.

Svaka dobila čuvaricu

Jučer su na sud Hamovniki izvedene lisicama vezane svaka za jednu od policajki. U sudnici u kojoj se sudilo i bivšem naftnom tajkunu Mihailu Hodorkovskom smještene su u golemi kavez - nevjerojatan kontrast prema njihovu razigranom performansu od 51 sekunde.

- Mi nismo neprijateljice kršćanstva. Naši su motivi politički - rekla je u svojoj izjavi sudu Tolokonikova.

- Mislila sam da Crkva voli svu svoju djecu, ali čini se da Crkva voli samo onu djecu koja vole Putina - rekla je Aljohina. I tvrdi vjernici, uvrijeđeni njihovom akcijom, zgranuti su mogućnošću da tri žene završe u zatvoru na sedam godina.

- Zato što su mlade. Zato što imaju djecu. Zato što je ono što su napravile tako nevažno i ludo, a odjednom je postalo tako veliko zbog te nerazmjerne reakcije - rekao je za britanski Observer Ilija Oskolkov-Cenciper s umjetničkog instituta Strelka. No, Pussy Riot nisu samo njih tri - to je umjetnički kolektiv s “više od deset” članica, koji polako prerasta u pokret.

Maskirana lica

Maske koje nose preko lica omogućuju da im se svatko priključi, a skupinu čine mlade žene, obrazovane kćeri iz dobrostojećih obitelji. Novinarka Observera koja se našla s nekolicinom koje se posljednjih pet mjeseci skrivaju pred vlastima opisuje ih kao pametne, nasmijane, duhovite, sramežljive i hrabre “djevuške”, koje dobrotu opisuju kao važan dio svoje ideologije.

- Putin nas se boji, možete li to zamisliti? Boji se curica - rekla je jedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:18