ARGENTINA

POČEO JE SUMMIT G20, SVE SU OČI BILE UPRTE U NJEGA Svi su očekivali hladan tuš za saudijskog princa, a Putin ga je pozdravio kao starog prijatelja

 
 Reuters

Je li saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija? Sve indicije i dosad prikupljeni dokazi od strane turskih vlasti upućuju na to. On je takve optužbe odbacio u jednom jedinom istupu u javnosti, a Rijad je u rijetkim priopćenjima vezanim za gnjusno ubojstvo odbijao priznati da je saudijski princ umiješan u zločin koji se dogodio 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Iz tog je razloga njegov dolazak na summit G20 u argentinsku prijestolnicu, gdje su se sastali čelnici 20 najrazvijenijih zemalja svijeta, prilika da se vidi hoće li mu šefovi država, koji su ga svesrdno podržavali, sada okrenuti leđa.

Za fotografiranja na službenoj svečanosti dobrodošlice, Mohammed bin Salman nije se previše družio s ostalim čelnicima, piše Washington Post. Neki čelnici su toplo pozdravili saudijskog princa prijestolonasljednika na koji se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni nakon ubojstva u Istanbulu. Među njima je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin, no mnogi su izbjegli kontakt s princom.

Nešto kasnije, Mohammed je na početku summita sjedio odmah do ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njihov srdačni pozdrav danas će vjerojatno biti najgledanija snimka dana. Rukovali su se vrlo srdačno, dali jedan drugom pet nakon čega je uslijedi čvrsti stisak ruke uz prijateljski osmijeh.

Saudijski portali objavili su snimku susreta francuskog čelnika Emmanuela Macrona i Mohammeda bin Salmana. Upustili su se u intimni razgovor pri čemu se Salman uglavnom smješkao, a Macron je je bio vrlo koncentriran u iznošenju svojih stavova. O čemu je dvojac razgovaralo nije poznato, no čini se da je u jednom trenutku Mohammed rekao Macronu da se ne brine.

- Ali ja se brinem, uzvratio mu je Macron, prenosi Washington Post.

Dužnosnik Elizejske palače kasnije je za Reuters pojasnio da je Macron saudijskom princu prenio vrlo snažnu poruku da Saudijska Arabija mora dopustiti međunarodnim stručnjacima da provedu istragu o Khashoggijevoj smrti.

Salmana je pozdravio i domaćin, argentinski predsjednik Mauricio Macri, koji je ranije novinarima rekao da bi ubojstvo Khashoggija mogli biti uvršteno u dnevni red summita G20. Britanska premijera Theresa May također će se sastati s MbSom te je obećala da će biti vrlo oštra.

Kako piše Washington Post, jedan svjetski vođa nije se susreo sa Salmanom niti ima takve planove. Riječ je o predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je u dosadašnjim istupima oklijevao otvoreno kritizirati saudijskog princa vezano za ubojstvo novinara, a ovaj tjedan poručio je da se zbog zgusnutog rasopreda neće moći sastati sa Salmanom jer nisu dogovorili susret.

U.S. President Donald Trump walks past Russia's President Vladimir Putin, Rwandan President and African Union chairperson Paul Kagame, Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman and Brazil's President Michel Temer as he arrives for a family photo during the G20 leaders summit in Buenos Aires, Argentina November 30, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque - RC171E986680
REUTERS

U.S. President Donald Trump and Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman are seen during the G20 summit in Buenos Aires, Argentina November 30, 2018. REUTERS/Marcos Brindicci - RC1828D5E490
REUTERS

- Sastao bih se s njim, ali nismo dogovorili termin, rekao je novinarima jučer.

Summit G20 službeno je počeo u petak, nakon niza susreta na marginama između vodećih svjetskih čelnika, uključujući i onaj na kojem je potpisan novi trgovinski sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predsjedao je otvaranjem i naglasio potrebu otvorenih rasprava.

Izrazio je nadu da će suprotstavljene strane postići konsenzus u vrijeme brzih promjena u svjetskoj ekonomiji i društvu.

Putin je u petak u Buenos Airesu kritizirao "lošu praksu jednostranih sankcija" i trgovinskog protekcionizma.

"Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog utemeljen na načelu jednakosti među zemljama", rekao je Putin na sastanku sa čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).

Trump je na putu prema argentinskoj prijestolnici otkazao sastanak s ruskim čelnikom zbog sukoba između ruske obalne straže i ukrajinske mornarice u kojem je ruska strana otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove.

Njemačka kancelarka Angela Merkel stići će kasnije u petak jer joj je zrakoplov imao tehničkih problema.

Ključna tema summita bit će trgovina. Trump i kineski vođa Xi Jinping sastat će se u subotu, a svijet se nada da će dvije najveće svjetske ekonomije dogovoriti primirje u trgovinskom ratu koji uzrokuje turbulencije na svjetskim tržištima.

Turkish President Tayyip Erdogan and Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman are seen during the G20 summit in Buenos Aires, Argentina November 30, 2018. REUTERS/Marcos Brindicci     TPX IMAGES OF THE DAY - RC1BEF0398A0
REUTERS
Mohammed bin Salman i Tayyip Erdogan

Trump je u četvrtak, prije polaska iz Washingtona, rekao da je vrlo blizu postizanja sporazuma s Kinom, ali i dodao da ne zna želi li to jer "upravo milijarde i milijarde dolara stižu u SAD u obliku carina i pristojba".

Kina "želi sporazum" i otvorena je za njega, rekao je Trump, ali je također rekao da mu se "sviđa sporazum koji upravo ima".

SAD, Kanada i Meksiko su na summitu potpisali novi trgovinski sporazum, nasljednik NAFTA-e. Novi sporazum poznat je pod kraticom USMCA. Trump mu predviđa laku potvrdu u Kongresu, usprkos protivljenju dijela zastupnika.

G20 je skupina zemalja koje čine 20 najvećih svjetskih sila, 19 država plus EU, a na njih otpada 85 posto svjetskog BDP-a.

Čelnike tih zemalja i izaslanstva čuva oko 22 tisuće argentinskih policajaca, a sastanak se održava godinu dana nakon nasilnih prosvjeda na prethodnom summitu u Hamburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:00