SEPARATISTIČKI BORCI

POGORŠANI ODNOSI SAVEZNIKA Jemenska vlada optužila Ujedinjene Arapske Emirate da su poslali vojsku na njezin otok

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2019. u 09:00

FILE PHOTO: The convoy of a team from the United Nations and the World Food Program crosses from Houthi-controlled areas to a government-controlled areas to reach grain mills in an eastern suburb of Hodeidah, Yemen February 26, 2019. REUTERS/Abduljabbar Zeyad/File Photo
Abduljabbar Zeyad / REUTERS

Jemenska vlada optužila je Ujedinjene Arapske Emirate da je ovaj tjedan na udaljeni jemenski otok u Arapskom moru poslala oko stotinu separatističkih vojnika, što je pogoršalo odnose između tih nominalnih saveznika u jemenskom ratu.

UAE je jedna od arapskih država koja se službeno bori na strani međunarodno priznate jemenske vlade protiv Hutija, savenika Irana koji kontroliraju prijestolnicu.

No Emirati imaju napet odnos s jemenskom vladom i regrutirali su tisuće boraca iz pokreta južnih separatista koji su se sukobljavali s njezinim trupama.

Jemenski dužnosnici tvrde kako se u ponedjeljak oko 100 separatističkih boraca u civilnoj odjeći iskrcalo s plovila emiratske mornarice na Socotru, glavni otok u rijetko naseljenom arhipelagu na Arapskom moru. Emirati odbacuju te tvrdnje.

Otok je dio Jemena, no bliži je afričkoj obali nego jemenskom kopnu. Zbog svoje jedinstvene flore i faune pod zaštitom je UNESCO-a.

Ovo nije prvi put da vlada jemenskog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, smještena u južnom lučkom gradu Adenu, optužuje UAE da šalje vojsku na Socotru, otok za koji tvrde da Emirati svojataju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo