ATENTAT

POLICIJA POTVRDILA DA SU RUSKI ŠPIJUN I NJEGOVA KĆI OTROVANI! 'Sada točno znamo što im je ušlo u organizam, ovo sasvim sigurno nije slučajan incident'

 
 Reuters, Facebook

U prohladno nedjeljno popodne 4. ožujka u malom engleskom gradu Salisburyju u grofoviji Wiltshire stanovnici su uglavnom bili po kućama, odmarajući se nakon obiteljskog ručka.

U mjesnom šoping-centru tek tu i tamo pokoji promrzli zaostali kupac ili dokoličar. Na klupici pokraj jednog dućana muškarac i žena sklupčani i “beživotni”. Rijetki prolaznici ih zaobilaze, misleći da su pijani ili drogirani. No, jednoj prodavačici to se ipak učinilo sumnjivim. Pozvala je policiju, a oni Hitnu pomoć.

Život u opasnosti

Dvoje ljudi u nesvjesnom je stanju odvezeno u obližnju bolnicu gdje su liječnici utvrdili da se radi o trovanju te se bore za njihove živote.

No, uslijedio je dodatni šok koji je na noge digao ne samo lokalnu policiju, nego i britansku obavještajnu službu MI5, pa MI6, ali i Kremlj. Naime, ustanovilo se da je čovjek koji je dovezen u lokalnu bolnicu u nesvjesnom stanju 67-godišnji Sergej Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU (Glavna obavještajna uprava - Glavnoje razvedivateljnoje upravljenije) koji je godinama radio za Britance! Djevojka je njegova kći Julija. Strasti, fantazija i teorije urote odmah su se uzburkale.

Policija je objavila da traži par - muškarca i ženu - koji je uhvatila nadzorna kamera te mogu biti povezani sa Skripaljem i njegovom kćeri. Istraga traje, a prvi glas Kremlja, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, imao je potrebu ponuditi usluge Moskve u istrazi, ismijavši usput priče o “umiješanosti Rusije”, što, kako god okrenuli, svima ipak prvo padne na pamet. C’est la vie.

Dakle, još jedan ruski špijun u Velikoj Britaniji je otrovan. Zapadne špijunske službe već dugo sumnjiče Ruse (FSB) da im je uporaba “efikasnih” otrova koji se teško pronalaze u tijelu postala omiljeni način likvidacije. Iz bolnice je procurilo da bi se moglo raditi o fentanilu, sintetičkom opijatu koji se u medicini koristi za anesteziju. Možda je sve ovo slučajnost, ali svakako je zanimljivo.

Bivši marinac

Skripalj ima zanimljivu prošlost. Bio je nadaren i uspješan marinac. Uskoro je prebačen u GRU, a na službi su ga dočekali raspad SSSR-a i turbulentna tranzicija koja je zahvatila demokratsku Rusiju. Unatoč tome, GRU uspijeva zadržati prisebnost i njezin kadar postaje lojalan novim vlastima. No, Skripalj oko 1995. godine, kada se situacija u Rusiji polako stabilizira, počinje raditi za MI6. Doduše, nije ulazio u red “top” špijuna koje su Britanci vrbovali tijekom hladnog rata, poput Olega Penjkovskog koji je strijeljan 1963. godine i Olega Gordijevskog koji je 1985. uspio prebjeći na Zapad te i danas živi u Velikoj Britaniji. Ipak je bio koristan britanskim poslodavcima.

Skripalj je odao niz ruskih obavještajaca na Zapadu, ali i predao Britancima podatke o ruskoj podmorničkoj floti i proturaketnim sustavima. Navodno mu je zato isplaćeno 100 tisuća dolara. Ruska kontraobavještajna služba otkrila je Skripalja 2004. pa je osuđen na 13 godina zatvora. Kaznu je služio u zatvoru strogog režima, ali špijunska fortuna mu se nasmiješila 2010. godine. Tada je jedan drugi ruski prebjeg, pukovnik SVR-a (Služba inozemne špijunaže - Služba vnješnjej razvedki) Aleksandar Potejev, izdao skupinu ruskih obavještajaca spavača u SAD-u u kojoj su najpoznatiji bili super seksi špijunka Anna Chapman i general SVR-a Mihail Vasenkov. Potejev je 2016. umro pod nerazjašnjenim okolnostima - neki i danas tvrde da je njegova smrt fingirana kako bi mu se zameo trag.

Predavao agentima MI6

Dogovorom Rusije i SAD-a (predsjednici su bili Medvedev i Obama) špijuni su razmijenjeni. Za Chapman i društvo pušteni su Skripalj i znanstvenik Igor Sutjagin te Genadij Vasilenko i Aleksandar Zaporoški, također osuđeni za izdaju. Skripalj i Sutjagin naselili su se u Britaniji. Skripalj je povremeno držao predavanja agentima MI6 o Rusiji i tamošnjoj obavještajnoj zajednici te radio kao savjetnik.

No, zašto ipak trag trovanja vodi do Rusije? Naime, trovanje se dogodilo nepunih godinu dana nakon neobične i neočekivane smrti njegova sina dok je boravio u Rusiji. Tijelo je prebačeno u Salisbury, gdje je pokopano, a neki britanski mediji danas tvrde da je na taj način GRU doznao gdje je smješten Sergej Skripalj. Malo morbidan način potrage, ali ni ta se mogućnost ne isključuje.

Osim toga, svi su se prisjetili riječi Vladimira Putina u povodu spomenute razmjene špijuna, koji je “izdajnike domovine” nazvao “svinjama” te ustvrdio da “izdajnici na kraju loše završe”. MI5 je objavio da u Velikoj Britaniji danas djeluje više ruskih obavještajaca nego u vrijeme hladnog rata.

Policija: Skripalj je otrovan, radi se o pokušaju ubojstva

Britanska policija potvrdila je u srijedu da su Sergej Skripalj i njegova kćer otrovani. Čelni čovjek britanske protuterorističke jedinice Mark Rowley potvrdio je da su istražitelji identificirli supstancu koja je pronađena u tijelu bivšeg ruskog špijuna, ali nije htio javno reći o čemu je konkretno riječ, već je samo potvrdio da se radi o otrovu i da se vjerojatno radi o pokušaju ubojstva.

- Otkrili smo da je simptome bolesti uzrokovao nervni otrov tako da ovaj slučaj tretiramo kao pokušaj ubojstva. Također, uvjereni smo da ovaj dvojac nije slučajno otrovan, već ciljano - rekao je Rowley dodajući da nema razloga panici jer nema dokaza da postoji rizik za građanstvo.

Nervni otrovi su obično kemikalije visoke toksičnosti koji se žrtvama daju kroz usta ili nos, ali tijelo ih može apsorbirati i kroz oči ili kožu. Kao posljedica kod žrtve se može razviti zastoj rada središnjeg živčanog sustava ili prekid normalnih tjelesnih funkcija.

Još jedna novost u slučaju je da je i policajac koji je prvi došao na poprište trovanja također u kritičnom stanju, prenosi BBC. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:55