AKCIJA U BARCELONI

POLICIJA UHITILA 29 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA KRAĐU NOVCA NAMIJENJENOG ZA RAZVOJNE PROJEKTE U BIH I MAROKU Dva mil. eura nikad nije stiglo do korisnika...

Novac namijenjen suradnji na razvojnim projektima u zemljama poput BiH nezakonito je završio u poduzećima i nevladinim organizacijama. Među uhićenima je bivši predsjednik Predstavništva Barcelone, Salvador Esteve Figueres i bivši direktor za odnose s institucijama Jordi Castells Massanés.
 REUTERS

Španjolska policija je u četvrtak uhitila 29 osoba u Barceloni, među kojima dužnosnike katalonskih institucija, pod sumnjom da su se okoristili novcem namijenjenim za razvojne projekte u BiH, Maroku i Latinskoj Americi.

„Agenti nacionalne policije proveli su operaciju kojom je otkrivena navodna prijevara vezana za subvencije Predstavništvu Barcelone. Novac namijenjen tehničkoj asistenciji u zemljama u razvoju nije došao do korisnika“, navedeno je u priopćenju policije.

Predstavništvo Barcelone (Diputación de Barcelona) je javna institucija u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji namijenjena pružanju tehničke, gospodarske i tehnološke podrške lokalnim sredinama u području grada Barcelone.

Operaciju je odobrio sud u Barceloni nakon istrage otvorene prije više od godinu. Istraga je usmjerena na moguću zloupotrebu dobivenih državnih subvencija vrijednih oko 2 milijuna eura u razdoblju od 2012. do 2015. godine. Novac namijenjen suradnji na razvojnim projektima u zemljama poput BiH nezakonito je završio u poduzećima i nevladinim organizacijama, navedeno je u priopćenju državnog odvjetništva na internetskoj stranici suda u Barceloni (Tribunal Superiro de Justicia de Cataluña).

Policija je pretražila urede i domove u Barceloni, Manresi, Olotu, Torderi, Cabrilsu i Reusu. Među uhićenima je bivši predsjednik Predstavništva Barcelone, Salvador Esteve Figueres i bivši direktor za odnose s institucijama Jordi Castells Massanés. Istraga se nastavlja.

Aktualna predsjednica Predstavništva Barcelone, Mercé Conesa, rekla je u četvrtak za katalonsku radijsku postaju RAC1 da u toj instituciji nisu ništa znali o policijskoj operaciji te da ih je iznenadila vijest objavljena u medijima.

"To je šou napravljen za medije kako bi se pokazalo da su katalonske institucije mutne. Ne znamo koliko će ovo trajati, nastojimo normalno raditi", rekla je Conesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:55