KACZYNSKI SLAVI

POLJSKA I DALJE ČVRSTO U RUKAMA KONZERVATIVACA Izlazne ankete predviđaju da će nakon izbora zadržati apsolutnu većinu

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 13.10.2019. u 23:56

Poland's ruling party Law and Justice (PiS) leader Jaroslaw Kaczynski gestures as he speaks after the exit poll results are announced in Warsaw, Poland, October 13, 2019. REUTERS/Kacper Pempel TPX IMAGES OF THE DAY
Kacper Pempel / REUTERS

Jaroslav Kaczynski

Konzervativci na vlasti u Poljskoj premoćno vode na parlamentarnim izborima u nedjelju i trebali bi zadržati apsolutnu većinu, prema izlaznim anketama.

S 43,6 posto glasova stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015. bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, trebala bi dobiti 239 mjesta u donjem domu koji ih ima 460, nakon ovih izbora, navodi institut Ipsos.

"Iako je protiv nas bila snažna fronta, uspjeli smo pobijediti", rekao je Kaczynski.

"Nadam se da će sutra objavom rezultata biti potvrđen naš uspjeh. Pred nama su četiri godine teškog posla", dodao je.

"Moramo razmisliti o onome što smo uspjeli učiniti i zašto nas dio društva nije podržao", rekao je šef PiS-a, kojeg smatraju najutjecajnijem čovjekom u Poljskoj.

Apsolutna većina u donjem domu parlamenta pružit će PiS snažan mandat da nastavi svoje reforme pravosuđa, medija, kulturnih institucija, bankarskog sustava i energetskog sektora.

Glavna oporbena stranka Građanska platforma bi trebala dobiti 27,4 posto i 130 mjesta u parlamentu, koju bi pratila ljevica a 11,9 posto i 43 zastupnika, povratnica u parlament nakon 4 godine odsustva.

Konfederacija, krajnje desna stranka ultraliberala i nacionalista protivnika migranata, ulazi u parlament sa 6,4 posto glasova i 11 zastupnika.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo