'NEDOVRŠEN PROCES'

Poljska ustraje na isplati reparacije od Njemačke

Andrzej Duda i Angela Merkel
 REUTERS

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild kako Poljska od Njemačke još uvijek očekuje isplatu reparacija za štete počinjene tijekom Drugog svjetskog rata.

- Prema mojim spoznajama, reparacija nije završen proces - izjavio je Duda u razgovoru za dnevnik Bild.

Nekoliko dana uoči njemačko-poljskih konzultacija na razini vlada, Duda je govorio o vještačenju prijašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, iz kojeg proizlazi da ratne štete u Poljskoj nikad nisu bile isplaćene.

To se posebice odnosi na glavni grad Varšavu koji je njemačka vojska tijekom Drugog svjetskog rata gotovo potpuno uništila.

- Radi se o istini i preuzimanju odgovornosti - rekao je Duda. Objasnio je da je i jedna poljska parlamentarna skupina isto tako potvrdila kako "reparacije nisu riješene".

Predstavnici vladajuće stranke PiS u Poljskoj u travnju su izračunali da bi Njemačka Poljskoj morala isplatiti oko 700 milijardi eura odštete.

Njemačka odbija isplate reparacija pozivajući se na sporazum iz pedesetih kojim su se Sovjetski Savez, a poslije i Poljska, odrekli njemačkih reparacija.

Prema međunarodnom pravu zahtjevi za ratnim reparacijama zastarijevaju nakon 30 godina.

Međutim, konzervativna stranka u Poljskoj odbacuje valjanost tog dokumenta ističući da je bio potpisan pod prisilom Sovjetskog Saveza.

Duda je to rekao prije očekivanih poljsko-njemačkih konzultacija u petak u Varšavi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko ministara iz njezine vlade trebaju u Varašvi razgovarati s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Privatno, njemački diplomati ocjenjuju da Poljska pitanje ratnih odšteta ne postavlja toliko radi naplate odšteta koliko da se time posluži kao polugom pritiska za potporu Berlina u pregovorima s EU o proračunu i mogućim sankcijama kojima Europska komisija prijeti Varšavi zbog kršenja europskih propisa u pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:07