POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Poljska: Zbog Obame na pokopu najviši stupanj osiguranja

Bračni par Kaczynski svečano će biti ispraćen u subotu u Varšavi, a zatim pokopan u Krakovu
 AFP

VARŠAVA - Poljska je i dalje u dubokoj tuzi zbog pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog, njegove supruge Marije i velikog broja visokih državnih dužnosnika u padu zrakoplov a Tu-154 u Smolensku. Do sada je od 96 poginulih identificirano 70 putnika, među kojima je i Ryszard Kaczorowski (90), čelnik poljske vlade u izgnanstvu sa sjedištem u Londonu tijekom komunističke vladavine u Poljskoj. Kaczorowski, koji se borio u poznatoj bitki kod Monte Cassina u Italiji u Drugom svjetskom ratu, bit će pokopan u kripti u Krakovu koja će biti otvorena za poljske državne čelnike.

Pred predsjedničkom palačom Poljaci i dalje čekaju u dugom redu da bi obišli tijela Lecha i njegove supruge. Pojavila se i informacija kako tvrtke koje izrađuju poljske zastave više nemaju materijala za njihovu izradu - a sve su postojeće zalihe rasprodane.

Prostor za jačanje suradnje

I dok se Poljaci opraštaju sa svojim tragično poginulim predsjednikom, iz Europe se najavljuje dolazak čelnika gotovo svih država na pogreb. Iz Njemačke će tako doći i kancelarka Angela Merkel, ali i predsjednik Horst Koehler, čime službeni Berlin želi jasno poručiti koliko su mu važni odnosi s Poljskom - iako u doba dok su državu vodila dva brata Kaczynski, Lech kao predsjednik i Jaroslaw kao premijer, odnosi dviju država i nisu bili baš idelani.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odmah je najavio dolazak na ispraćaj, a potezi koje su povukli on, premijer Vladimir Putin te istražno povjerenstvo snažno su ganuli Poljake, inače ne pretjerano sklone Rusima. Stoga većina svjetskih analitičara ocjenjuje kako se sada, nakon što su se Putin i poljski premijer Donald Tusk zajedno poklonili žrtvama u Katinskoj šumi, otvara manevarski prostor za daljnje jačanje suradnje. Svečani ispraćaj bračnog para Kaczynski održat će se u Varšavi u subotu, a pogreb u nedjelju u Krakovu u poznatoj katedrali Wawel. Među stranim državnicima će biti i američki predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle pa se poljska vlada priprema za sigurnosnu operaciju širokih razmjera.

I Stjepan Mesić želi doći

U Krakov će stići i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kanadski premijer Stephen Harper, austrijski predsjednik Heinz Fischer, a iz Estonije će doći i predsjednik Toomas Hendrik Ilves i premijer Andrus Ansip. I dalje nije poznat sastav hrvatskog izaslanstva, a očekuje se da u njemu bude predsjednik Ivo Josipović. I bivši predsjednik Stjepan Mesić je izrazio želju da prisustvuje pogrebu.





Pilot je odgovoran za pad Tupoljeva

MOSKVA - “Analiza podataka koje povjerenstvo posjeduje kao i prvi rezultati analize ‘crnih kutija’ pokazuju da je katastrofu prouzročila pogreška u upravljanju zrakoplovom”, rekao je izvor iz povjerenstva koje istražuje pad zrakoplova kod Smolenska, a prenose ruski mediji. Prema navodima tog izvora, još nema dokaza da je itko od visokorangiranih putnika u zrakoplovu zahtijevao od pilota da slete u Smolensk. Prema njegovim riječima, posada zrakoplova vjerojatno nije uzela u obzir neke osobitosti upravljanja zrakoplovom Tu-154 pri odabiru varijante ispravljanja aviona nakon pokušaja neuspjelog slijetanja u teškim vremenskim uvjetima. Piloti su shvatili da će se zrakoplov srušiti tri do pet sekundi prije nego što je zahvatio drveće i pao, prenijeli su poljski mediji izjavu glavnog vojnog tužitelja Krzysztofa Parulskog.

Poljske su vlasti jučer obećale da će objaviti sve detalje iz “crnih kutija” kako bi se prekinule spekulacije o razlozima pada zrakoplova. “Sadržaj razgovora bit će vitalan u dokazivanju ili pobijanju različitih hipoteza. Neću se protiviti objavi kompletnog sadržaja osim ako nije intimne prirode”, rekao je jučer glavni poljski istražitelj Andrzej Seremet.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:54