VELIKI NOVAC U IGRI

POMOĆ NACIONALNOJ MANJINI ILI PROJEKT VELIKE MAĐARSKE? Orbanova ekonomska invazija Slovenije izazvala oprečne reakcije; neki su sretni, drugi baš i ne

 
 CROPIX/Wikipedia

Lendava, posljednji slovenski grad na istoku zemlje, snažno se počeo razvijati nakon ulaska mađarskog kapitala te europskih programa u području turizma i kulture. Mađarska vlada krenula je s jačanjem mađarske manjine u Sloveniji, a prvi korak, koji ukazuje na sve veću prisutnost mađarskog kapitala, napravljen je prije dvije godine, kada je u Lendavi otvoren opći konzulat, koji se prvenstveno usredotočio na gospodarski razvoj regije.

U Lendavi ove godine predviđaju deset posto turističkog rasta, a prošle godine imali su rekordnih 140.000 noćenja.

Perjanica lendavskog turizma, Terme Lendava, koje djeluju u okviru Sava Turizma, prelazi u mađarske ruke. Prema informacijama kojima raspolaže Delo, za Terme Lendava stiglo je sedam ponuda, a mađarski fond Comitatus Alapítvány ponudio je Savi Turizmu ukupno devet milijuna eura za Terme, ili čak tri milijuna više od drugog najboljeg ponuđača koji je nudio šest milijuna eura.

Mađarski fond, koji tako postaje glavni turistički igrač u mjestu s 11.000 stanovnika, djeluje pod okriljem MNV holdinga. Riječ je o mađarskoj verziji državnog holdinga koja drži i upravlja državnom imovinom vrijednom više od 48 milijardi eura.

MNV je u potpunosti u vlasništvu mađarske države, pa neki upozoravaju na mađarsku invaziju na slovensko Pomurje. No lendavski gradonačelnik Anton Balažek ne vidi nikakvu opasnost.

- Ovdje lokalna zajednica nije pasivni promatrač, drago mi je da se stvari događaju, jer najgore je ako nema ulaganja i nema interesa. Nije mi važna vlasnička struktura. Mislim da nitko ne bi trebao biti uznemiren ako je odnos korektan. Naravno da je prisutna i neka vrsta paranoje. No, vjerojatno vlasnici znaju što rade , kaže Balazek.

U Sava Turizmu odlučili su kako je idealno vrijeme za prodaju Termi Lendava, koje obuhvaćaju 120 hotelskih soba, pet hotelskih bazena, wellness centar, apartmansko naselje s 84 soba, kamp i nenaseljeno zemljište.

Prodaja je u završnoj fazi, a u Savi su odlučili kako će novac od prodaje Termi iskoristiti za rekonstrukciju i ulaganje u preostala njihova turistička odredišta.

Prema informacijama kojima raspolaže Delo, Mađari će se prvenstveno usredotočiti na sportski turizam. U mjesecima koji slijede izgradit će se nogometna akademija, a mađarska vlada već je dodijelila šest milijuna eura slovenskom drugoligašu Nafti 1903.

Prva dva milijuna eura sjela su još krajem 2016. godine, kada je mađarska vlada prenijela sredstva mađarskoj samoupravnoj nacionalnoj zajednici u Pomorju.

Sredstva su prebačena na posebni račun nogometnog kluba Nafta 1903. kako bi se olakšala izvedivost projekta, no ubrzo se pokazalo kako je za cijelu investiciju 2 milijuna eura premalo, pa je mađarska vlada 'uskočila' s još 4 milijuna eura. Od toga, oko 3,3 milijuna eura namijenjeno je izgradnji studentskog doma i tri pomoćna igrališta, dok će preostala sredstva biti korištena za normalno funkcioniranje kluba.

- Igrališta s umjetnom travom, prirodnom travom, grijani teren, sve to će se dogoditi u nadolazećim mjesecima, a to svakako daje nove mogućnosti, objašnjava gradonačelnik Lendava Balažek. Mađarska vlada i inače u posljednje vrijeme ulaže mnogo sredstava u nogomet, kako unutar tako i izvan granica vlastite zemlje.

Lendava nije izolirani slučaj. I u Hrvatskoj je mađarski kapital ušao preko nogometa, i to preko NK Osijeka. U Osijeku je većinski vlasnik kluba Lőrinc Mészáros, prema nekim podacima peti najbogatiji Mađar, osobni prijatelj premijera Viktora Orbana i član njegove stranke Fidesz. Gábor Vegh, predsjednik Lendava Nafta 1903., također je Orbánov prijatelj.

Osim nogometa, Vegh i Mészáros imaju još jednu zajedničku točku, a to je izgradnja. Predsjednik Nafte jedan je od onih koji su tijekom proteklih godina dobili nekoliko velikih poslova unutar vladinog programa. Valja napomenuti i da Mađarska želi graditi čak 32 nogometna stadiona do 2020. godine, a vrijednost cijelog programa vlade iznosi 686 milijuna eura.

I Nafta i Osijek, klubovi izvan granica Mađarske, dobili su sličnu količinu novca od mađarske vlade. Osijek je dobio 6,6 milijuna eura, a Nafta oko dvije stotine tisuća eura manje.

U Lendavi očekuju da će se moderna nogometna akademija, cijeli kompleks sa smještajnim kapacitetima i modernim terenima, završiti do kraja 2019. godine.

Međutim, mađarska vlada nema namjeru pomoći samo Lendavi, već i cijelom dvojezičnom području. Dakle, za financiranje mađarskih nacionalnih zajednica uz granicu razvijen je poseban fond za razvoj investicija i novih radnih mjesta, a radi provedbe uvjeta natječaja, uspostavljen je i Institut za regionalni razvoj.

U područja koja ispunjavaju uvjete, a riječ je o dvojezičnim općinama Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice, Dobrovnik i Lendava, Mađari su prošle godine potrošili 1,5 milijuna bespovratnih sredstava za turističke, gospodarske i poljoprivredne projekte.

Riječ je o bespovratnim sredtvima koja iznose do 20.000 eura po pojedincu, pri čemu podnositelj zahtjeva mora izdvojiti četvrtinu svog udjela i platiti PDV. Pravo na bespovratna sredstava na dvojezičnom području imaju fizičke osobe i tvrtke iz ovog područja. Uvjet je poznavanje mađarskog jezika ili pripadanje mađarskoj nacionalnoj manjini.

Projekt je izazvao veliki interes, vjerojatno i zbog vrlo jednostavne prijave na natječaj. Za podnositelje zahtjeva, Institut za regionalni razvoj također je organizirao i grupno savjetovanje za pomoć u prijavi. Zahtjev se podnosio online, a prije odobrenja sredstava sve su još došle provjeriti odgovorne osobe.

- Trebalo je popuniti samo četiri stranice prijavnog obrasca, ali je bilo vrlo jednostavno, samo dobra poslovna ideja je bila potrebna, rekao je Delu Emil Laslo, vlasnik restorana u Dobrovniku, koji je dva puta podnio prijavu za natječaj te oba puta bio uspješan. Laslo je temeljito obnovio svoj restoran koji se nalazi oko pet kilometara od mađarske granice duž regionalne ceste između Murske Sobote i Lendave. U prvom krugu, mađarska vlada odobrila mu je 20.000 eura, a drugi put 15.000 eura. Laslo i njegova supruga tim sredstvima kupili su novu kuhinjsku opremu, a sigurno je i da će se pokušati prijaviti i po treći put.

Ferenc Horváth, predsjednik Mađarske samoupravne nacionalne zajednice Pomurje i član Mađarske nacionalne zajednice kaže da su sva ulaganja dobrodošla u Pomurje, 'bez obzira na njihovo podrijetlo, a u ovom slučaju u cijelosti je novac osiguran iz mađarskog državnog proračuna i izvor sredstava nije upitan.'

Natječaj bi trebao biti ponovo otvoren u sljedećim mjesecima, kada će mađarska vlada ponovno distribuirati novac potencijalnim korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:28