AUTOMOBIL BOMBA

PORASTAO BROJ MRTVIH U NAPADU NA HOTEL U SOMALIJI Među 26 poginulih su i strani državljani, novinari i djelatnik UN-a

Ilustracija
 Omar Faruk / REUTERS

Broj poginulih u napadu na hotel u lučkom gradu Kismaju u Somaliji porastao je na 26, a među ubijenima su državljani Kenije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Tanzanije, rekao je u subotu čelnik pokrajine Jubaland.

U napadu četvorice militanata ubijen je i predsjednički kandidat na predstojećim lokalnim izborima, rekao je u predsjednik pokrajine Ahmed Mohamed. Ubijeno je i najmanje dvoje novinara te djelatnik agencije UN-a.

Zapovjednik policije Muhamed Abdi ranije je rekao Reutersu da su sigurnosne snage preuzele kontrolu nad hotelom i tako okončale sinoćnji napad.

Islamistička skupina Al Šabab, koja pokušava srušiti somalsku središnju vladu, u petak je preuzela odgovornost za napad na hotel automobilom bombom za vrijeme sastanka lokalnih plemenskih starješina i zastupnika koji se razgovarali o pripremama za lokalne izbore.

Pokrajinski predsjednik Mohamed rekao je da je u napadu ubijeno troje Kenijaca, jedan Britanac, dva Amerikanca i tri Tanzanijca.

"Među ubijenima je bio i kandidat za pokrajinskog predsjednika po imenu Šurije. Četiri militanta su napala hotel. Jedan od njih je bio bombaš samoubojica, dvojica su ubijena, a jednog su živog zarobile sigurnosne snage Jubalanda", rekao je.

Dodaje i da je 56 ljudi ranjeno u napadu, uključujući dva kineska državljanina.

Policija je ranije rekla da su svi napadači ubijeni.

Novinarska udruga potvrdila je u petak da su među poginulima dvoje novinara: somalsko-kanadska novinarka Hodan Naleyah, osnivačica Integration TV-a, i Mohamed Sahal Omar, reporter SBC TV u Kismajuu.

Somalski ured UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM) objavio je na Twitteru da je među ubijenima njegov lokalni djelatnik.

Islamističku skupinu Al Šabab vladine su snage potisnule iz somalskog glavnoga grada Mogadišua 2011. godine, a od 2012. i iz Kismajua. No pripadnici te skupine i dalje su sigurnosna prijetnja jer i dalje napadaju u Somaliji i u dijelovima susjedne Kenije, čija vojska sudjeluje u mirovnoj operaciji Afričke unije u Somaliji s ciljem potpore njezinoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:36