MONSTRUOZNI ZLOČIN

POTRES U SLOVAČKOJ VLADI: MINISTAR KULTURE PODNIO OSTAVKU 'Ne mogu prihvatiti činjenicu da je za mog mandata ubijen novinar'

Marek Madarič
 Profimedia, Robo Homola - CEF

PRAG – Slovački ministar kulture Marek Madarič, dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica, u srijedu je podnio ostavku zbog ubojstva istraživačkog novinara koje je šokiralo zemlju.

Novinar Jan Kuciak (27) pisao je o kriminalnim djelima biznismena od kojih su neki bili povezani s političarima.

Izrešetana tijela njega i njegove djevojke pronađena su tijekom vikenda.

"Jednostavno rečeno, kao ministar kulture ne mogu prihvatiti činjenicu da se ubojstvo novinara dogodilo tijekom moga mandata", rekao je Maderič na konferenciji za medije.

I ministrica pravosuđa Lucia Zitnanska reagirala je na šokantno ubojstvo novinara rekavši u srijedu da je apsolutno neprihvatljivo da osoba povezana s organiziranim kriminalom bude član Vlade.

Slovačka oporba zatražila je ostavku šefa slovačke policije i ministra unutarnjih poslova Roberta Kalinaka.

Premijer Robert Fico ponudio je jučer milijun eura nagrade za bilo koga tko pruži informacije o tom ubojstvu. Novčanice je donio na konferenciju za novinare na kojoj je objavio raspisivanje nagrade.

Nekoliko slovačkih novina objavilo je posljednji Kuciakov članak u kojemu je povezao talijansku mafiju s korupcijom na najvišoj političkoj razini.

Naime, prema pisanjima slovačkih medija, u korupciju bi mogli biti umiješani i glavna savjetnica pri Uredu premijera Maria Troškova te Viliam Jasan, tajnik u slovačkom Vijeću sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:25