ŽIVOTNA NEVOLJA

'PRAVI MUŠKARCI UVIJEK MLATE ŽENE' Potresna priča dviju sestara koje su pobjegle od svoje nasilne obitelji, a sada im prijeti prisilan povratak i smrt

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Dvije sestre, državljanke Saudijske Arabije, trenutno zarobljene u Hong Kongu, pobjegle su iz vlastite zemlje zbog kroničnog zlostavljanja koje su, kako navode, doživjele od muških članova svoje obitelji. No, sada im prijeti protjerivanje i prisilni povratak u Saudijsku Arabiju, a one najviše strahuju od smrtne kazne.

Slučaj sestara starih 20 i 18 godina posljednji je u nizu primjera žena iz Saudijske Arabije koje bježe iz ove ultrakonzervativne kraljevine u strahu za vlastiti život, odnosno pokušavaju pobjeći od nasilja i sustavnog zlostavljanja. Kako javlja britanski The Guardian, u pokušaju bijega, sestre Reem i Rawan (izmijenjena imena koja su izabrale prilikom bijega) presreli su u Hong Kongu saudijski konzularni dužnosnici i oduzeli im putovnice. Sudbina im je sada neizvjesna.

'Pravi muškarci tuku svoje sestre'

Djevojke su novinarima ispričale sve o svom teškom odrastanju u srednjoj klasi u Rijadu. Kažu kako ih je otac od ranog djetinjstva premlaćivao, a kada su porasle nasilju su se pridružila i starija braća i to čak i ako bi, primjerice, ustale prekasno za ranojutarnju molitvu.

- Braća su nas tukla, a otac nije učinio ništa kako bi ih zaustavio. On misli da to rade pravi muškarci - rekle su djevojke.

U premlaćivanju djevojaka sudjelovao je čak i njihov 10-godišnji brat, koji bi ih udarao ako bi se, prema njegovom mišljenju, neprikladno odjenule.

Saudijke su bijeg planirale pune dvije godine, a na njega su se konačno odlučile tijekom obiteljskog ljetovanja na Šri Lanci. Čekali su da Rawan napuni 18 godina jer prije toga nije mogla aplicirati za australsku turističku vizu, kamo su naumile otići. Ujedno, obiteljsko ljetovanje bila je jedina prigoda u kojoj njihovi dokumenti nisu bili u sefu, već u roditeljskoj torbi.

Uspjele su ugrabiti svoje putovnice dok su roditelji spavalii te odletjeti za Hong Kong, no njihov plan osujetili su saudijski dužnosnici. Među njima je, kako su naknado doznali, bio i saudijski generalni konzul, objavio je Guardian.

Ipak su uspjele kao turistkinje ući u zemlju u kojoj već šest mjeseci žive na tajnoj lokaciji, a adresu su mijenjale već 13 puta.

Policija potvrdila prijavu o nestalim osobama

Dodatno su ispričale kako ih je hongkonška policija pokušavala nagovoriti da se nađu sa svojim muškim rođacima i saudijskim dužnosnicima, no one su to odbile.

Ministar sigurnosti Hiong Konga John Lee u petak je kratko rekao kako je lokalna policija zaprimila dvije prijave, jednu o nestalim osobama i jednu sa zahtjevom za istragu, no nije precizirao o čemu se točno radi. Imigracijske vlasti također nisu htjele komentirati slučaj, kao ni saudijski konzulat.

Odvjetnik sestara rekao im je da su njihove putovnice proglašene nevažećima još u studenom, te su sada posve bez dokumenata. Sada strahuju da će ih Hong Kong vratiti kući gdje bi se izložile bijesu obitelji.

- Ili će nas ubiti jer smo osramotili obitelj kao žene koje su na svoju ruku otišle od kuće, ili će nas natjerati na brak s rođacima - ispričale su. Problem je i što su djevojke odbacile islam, pa postoji mogućnost i da ih Saudijska Arabija osudi na smrtnu kaznu ili barem višegodišnju robiju, prema tamošnjim zakonima.

Mogle bi biti deportirane

Guardian podsjeća kako je prije samo mjesec dana slučaj 18-godišnje Saudijke privukao svjetsku pozornost. Rahaf Mohammed također je pobjegla od nasilja u matičnoj zemlji, no njezina je priča relativno sretno završila jer joj je Kanada odobrila status izbjeglice.

Michael Vidler, odvjetnik sestara, rekao je da će imigracijske vlasti tolerirati njihov boravak u zemlji do 28. veljače, nakon čega bi mogle biti deportirane u domovinu. Djevojke se, pak, nadaju azilu u nekoj trećoj zemlji, no zasad nema naznaka da će se to i dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:29