ZBOG PRINCIPA

PRAVNA POBJEDA OCA PREDSJEDNIKA UEFA-e Čeferin pobijedio Sloveniju u sporu pred Europskim sudom za ljudska prava. Dobio je 800 eura odštete...

 
Peter Čeferin
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Europski sud za ljudska prava presudio je da su slovenskom odvjetniku Peteru Čeferinu, inače ocu predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina, u domovini bila kršena ljudska prava na slobodu izražavanja, te mu dodijelio pravo na 800 eura odštete i povratak 3000 sudskih troškova.

Čeferin, vlasnik ugledne odvjetničke tvrtke u kojoj je do odlaska na dužnost u UEFA radio i njegov sin Aleksander, bio je prilikom jednog procesa prije 14 godina, nastupajući kao branitelj optuženih, oglobljen zbog vrijeđanja suda i sudskih vještaka.

Tijekom prvostupanjskog suđenja je morao platiti kaznu od 800 eura jer je vrijeđao sudske vještake-psihijatre, rekavši da "baljezgaju" i da su njegova branjenika psihološki ocijenili "neznanstvenim metodama" iz "kamenog doba".

U podnescima za žalbu na viši sud navodno vrijeđao i suce, pa je dobio dodatnu globu od 1700 eura koju je odbio platiti. Čeferin je tvrdio da nije vrijeđao sud, te se žalio na više domaće instance, ali su njegove pritužbe odbijene, pa je zadovoljštinu potražio u Strasbourgu.

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je objavio presudu po kojoj mu država mora platiti 800 eura odštete, te 3000 eura sudskih troškova koje je imao tijekom žalbe.

Suci u Strasbourgu naveli su da su mu bila kršena ljudska prava prema 10. članku Konvencije o ljudskim pravima koja jamči slobodu izražavanja.

U obrazloženju su suci naveli da sudske vlasti u Sloveniji nisu podnijele relevantne i dostatne razloge da bi opravdale činjenicu što su slovenskom odvjetničkom veteranu kratili pravo na slobodno izražavanje.

- Čak da mu je naložena i niža novčana kazna, to ne bi smanjilo negativan učinak sankcije na slobodu izražavanja, a to je posebno neprihvatljivo kad se radi o odvjetniku koji mora osigurati djelotvornu obranu svoje stranke, naveli su u obrazloženju suci Suda za ljudska oprava u Strasbourgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:36