DENIS K.

PRAZNILI SU BANKOMATE DALJINSKI Uhićen mozak hakerske bande koja je u 40 država diljem svijeta s bankovnih računa skinula gotovo milijardu eura!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2018. u 22:53

A man takes part in a hacking contest during the Def Con hacker convention in Las Vegas, Nevada, U.S. on July 29, 2017. REUTERS/Steve Marcus - RC18CE59BFF0
Steve Marcus / REUTERS

Ilustracija

"Mozak" hakerske bande, ukrajinski državljanin, koji je ukrao gotovo milijardu eura u stotinjak banaka diljem svijeta pomoću štetnih računalnih programa, uhićen je u Španjolskoj, priopćili su u ponedjeljak Europol i Madrid.

Navodni vođa mreže Denis K. uhvaćen je u Alicanteu, na jugoistoku Španjolske, navodi španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju. "Bio je 'mozak' hakerske skupine koja je preuzela kontrolu nad bankovnim sustavima, što im je omogućilo da daljinski isprazne bankomate i da skidaju novce s bankovnih računa", navodi ministarstvo.

Hakeri su oštetili "više od sto financijskih ustanova u 40 zemalja", objavila je europska agencija za suzbijanje kriminaliteta (Europol).Ocijenila je da "ukupni gubitak premašuje milijardu eura u financijskom sektoru". Na meti hakerske skupine bile su banke u Rusiji, Bjelorusiji, Azerbajdžanu, Kazahstanu, Ukrajini i Tajvanu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo