PROTIV 'TVRDOG BREXITA'

PREDSJEDNICA EK TRAŽI POVJERENIKA OD BRITANIJE AKO DOĐE DO ODGODE Von der Leyen: 'Kada je riječ o tome da se odobri odgoda, to izgleda jako dobro'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.10.2019. u 20:21

Prime Minister of Finland Antti Rinne and European Commission president-elect Ursula Von der Leyen are seen at the Prime Minister's official residence Kesaranta in Helsinki, Finland, October 24, 2019. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT.
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / via REUTERS

Antti Rinne i Ursula Von der Leyen

 

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je u četvrtak da bi željela da Britanija nominira kandidata za europskog povjerenika ako bude odgođen njezin izlazak iz EU-a.

"Kada je riječ o tome da se odobri odgoda, to izgleda jako dobro", rekla je Von der Leyen u četvrtak nakon sastanka s finskim premijerom Anttijem Rinneom.

Napomenula je da tek treba biti odlučeno koliko će odgoda biti duga.

Ako Britanija još bude u EU-u nakon 1. studenoga, kazala je da će "zatražiti od Ujedinjenog Kraljevstva da pošalje povjerenika".

Rinne je kazao da je ključno izbjeći "tvrdi Brexit" odnosno Brexit bez sporazuma o razdruživanju.

Rinne vjeruje da je moguće donijeti odluku o odgodi Brexita "pisanom procedurom", ali spreman je i na izvanredni sastanak na vrhu bude li to potrebno.

Države članice EU-a razmatraju hoće li pristati na odgodu Brexita koju je britanski premijer Boris Johnson zatražio pod pritiskom britanskog parlamenta koji nije do 19. listopada prihvatio sporazum o razdruživanju koji je dogovorio s EU-om.

Britanski parlament donio je u rujnu zakon kojim je zatražio odgodu Brexita do 31. siječnja.

Uz to, ovaj tjedan odbio je podržati Johsonov plan da se zakonski okvir za primjeru sporazuma o Brexitu usvoji ubrzanom procedurom u roku od samo tri dana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo