U POTRAZI ZA LIJEKOM

PRELIMINARNO ISTRAŽIVANJE DALO SJAJNE REZULTATE! Revolucionarnu metodu testirali na šest težih bolesnika, svi su preživjeli i ozdravili!

 
 Getty images

U jeku epidemije koronavirusa, svi relevantni svjetski stručnjaci trude se čim prije pronaći rješenje u smislu liječenja ili pronalaska cjepiva. Na tragu toga iz Izraela stiže dobra vijest, no činjenica je da je riječ o preliminarnom istraživanju koje je provedeno na malom broju bolesnika.

Naime, u tri Klinička bolnička centra u Izraelu izliječeno je šest pacijenata, na osnovu terapije stanica iz placente. Istraživanje provodi tvrtka Plurestem, sa sjedištem u Haifi.

Prema njihovim podacima liječenje je provedeno na šest pacijenata koji su visokorizični, odnosno imaju popratne bolesti, i stopa smrtnosti takvih pacijenata je vrlo visoka.

Svih šest bolesnika s koronavirusom, liječeni su lijekom na bazi terapije stanicama iz placente, a prema izvješću svi su preživjeli.
Pacijenti su tjedan dana liječeni u tri različita izraelska medicinska. Svi su patili od akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih s COVID-19. Četiri pacijenta, koja su bila u najlošijem stanju imali su i zatajenje drugih organa, i to kardiovaskularne probleme i zatajenje bubrega.

Prema Pluristemu, ne samo da su preživjeli svi pacijenti, već su i četvorica pokazala poboljšanje respiratornih parametara, a troje bi uskoro trebalo biti skinuto s respiratora. Štoviše, dva pacijenta s već postojećim medicinskim stanjima pokazuju klinički oporavak uz poboljšanje disanja.

Pluristemove PLX stanice su "alogene mezenhimske stanice koje imaju imunomodulatorna svojstva", što znači da induciraju prirodne regulatorne T stanice i M2 makrofage imunološkog sustava, pojašnjavaju iz Pluristema.

Smatraju kako bi na ovaj način moglo doći do smanjena pretjerane aktivacije imunološkog sustava, što bi dobelo do smanjena upale pluća, odnosno opće upale plućnog tkiva.

Kako bi došli do još relevantnijih podataka, Pluristem ima u planu podnijeti zahtjev za pokretanje multinacionalnog kliničkog ispitivanja za liječenje komplikacija povezanih s koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:30