OBJAVILI TAJNE PODATKE

PREMIJER SE ODREKAO MINISTARA ODGOVORNIH ZA NAJVEĆI SIGURNOSNI PROPUST U POVIJESTI 'Ostao je teško ranjen... ovo je velika kriza Vlade!'

Švedski premijer Stefan Lofven (u krugu); švedski parlament
 Reuters / CC

Švedski premijer Stefan Lofven danas je na tiskovnoj konferenciji objavio kako će njegovu vladu napustiti ministrica infrastrukture Anna Johansson i ministar unutarnjih poslova Anders Ygeman, nakon što je oporba jučer najavila glasanje o povjerenju za tri ministra njegove vlade, javlja The Local.

Iako su neki mediji i politolozi vjerovali kako bi Lofven mogao podnijeti ostavku, švedski se premijer odlučio na pokušaj kompromisa, u kojem se sam odrekao dvoje od troje ministara koji su se našli na udaru oporbe.

Lofvenova manjinska vlada lijevih i zelenih stranaka našla se u središtu skandala nakon što je otkriveno kako je odgovorna za najveće curenje povjerljivih podataka u povijesti te zemlje, koje potencijalno ozbiljno narušava privatnost građana, ali i nacionalnu sigurnost.

Vladini dužnosnici znali su za incident već više od godinu dana, no nisu poduzeli nikakve akcije kako bi istražili detalje ili sankcionirali odgovorne. Lofven je u ponedjeljak tvrdio kako mu ministrica infrastrukture Johansson nije proslijedila tu informaciju, a Johansson je u nedjelju rekla medijima kako ju jedan bivši državni tajnik nije uopće obavijestio o tome.

Zbog razmjera curenja podataka - u kojem su marketinškim agencijama i vanjskim tvrtkama proslijeđeni privatni podaci označeni kao državne tajne - opozicijski savez najavio je pokretanje glasanja o nepovjerenju ministrici Johansson, ministru obrane Peteru Hultqvistu i ministru unutarnjih poslova Ygemanu.

Kako oporba trenutno ima većinu u švedskom parlamentu, sva tri prijedloga bi vjerojatno prošla. Do sada su glasanja o nepovjerenju bila izrazito rijetka u Švedskoj, a ovo je prvi put da bi se istovremeno glasalo o sudbini tri ministra. Politička praksa u Švedskoj dosad je bila takva da su ministri suočeni s glasanjem o nepovjerenju uglavnom sami davali ostavke, ili bi ih smijenio premijer prije glasanja.

Bivša čelnica švedske agencije za motorna vozila (STA) podnijela je ostavku u siječnju ove godine, no tada je izjavila kako je razlog 'neslaganje sa smjerom vođenja agencije'. Prošlog mjeseca kažnjena je novčanom kaznom u protuvrijednosti od oko 54.000 kuna zbog 'neopreznog upravljanja tajnim podacima'.

Među tajnim podacima bili su imena, fotografije i adrese osoba koje traži policija, svih vojnih pilota i pripadnika elitnih vojnih postrojbi, imena i adrese svih osoba u programu zaštite svjedoka, ali i modeli i stanje svih vojnih vozila, kao i tehničke specifikacije svih cesta i mostova - informacije koje su državna tajna jer otkrivaju koje se ceste mogu koristiti kao sletne piste, te koji mostovi mogu prevesti vojna vozila i tenkove.

Lofven je već sazvao izvanredne izbore 2014. godine, nakon što je oporbeni prijedlog proračuna dobio više glasova u parlamentu od njegovog, no otkazao je izbore nakon što je postigao kompromis s oporbom.

- Pokazao je da može učiniti neočekivano, rekao je za Reuters Jonas Hinnfors, politolog sa Sveučilišta Gothenburg.

Hinnfors je vjerovao kako je moguća i ostavka Vlade uz pokušaj preslagivanja, ali i raspisivanje prijevremenih izbora.

- Alternativa je da Lofven ostane, teško ranjen, što je veliki problem za Vladu... ovo je kriza vlade i vjerodostojnosti premijera, kazao je Hinnfors.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:38