ALUZIJA NA VATILEAKS

Prešli mjeru dobrog ukusa: Zabranjen novi broj satiričnog časopisa Titanic zbog uvredljivog prikaza Pape

Glavni urednik tvrdi da slika samo pokazuje kako je Papa slučajno po sebi prolio svoj omiljeni napitak Fantu

Sud u Hamburgu privremeno je zabranio novi broj njemačkog satiričnog magazina Titanic jer je Sveta Stolica protiv publikacije podnijela tužbu u ime pape Benedikta XVI. zbog uvredljivog prikazivanja katoličkog vjerskog vođe.

Posljednji broj Titanica na naslovnoj stranici ima naslov “Aleluja u Vatikanu: pronašli smo gdje curi”, a na slici Papu kojemu se ispod pasa na bijelom talaru vidi žuta mrlja. Na zadnjoj stranici opet se vidi slika Pape, ovaj put s leđa, a mrlja nije žuta nego smeđa. Cijela doista neukusna fotomontaža aluzija je na aferu Vatileaks , dakle curenje sadržaja privatnih Papinih pisama u talijanske medije, što je uzdrmalo Vatikan u proteklih mjesec dana .

- Titanic je prešao mjeru dobrog ukusa. Ova naslovnica i zadnja strana su protuzakonite jer ugrožavaju ljudska prava Pape - rekao je glasnogovornik Konferencije, Matthias Kopp, nakon što je potvrdio da je nadbiskup Angelo Becciu, vatikanski zamjenik za opće poslove, kontaktirao jednu odvjetničku tvrtku u Hamburgu koja je podnijela tužbu.

Satirični magazin i u prošlosti je imao naslovnice uvredljive za katoličke vjernike, a ova najnovija očito je prelila čašu. U utorak je državni sud u Hamburgu naredio privremenu zabranu daljnje distribucije i prodaje magazina te objavljivanje naslovnice na internetu. Brojevi koji su već u distribuciji neće morati biti povučeni.

Glavni i odgovorni urednik Leo Fischer izjavio je kako je Papa pogrešno shvatio naslovnicu te da slika samo pokazuje kako je prolio po sebi čašu soka dok je slavio rješenje afere Vatileaks.

- Poznato je da Papa voli Fantu - rekao je Fischer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:37