LAGALA

PRESUDA ZA OPTUŽBE O GRUPNOM SILOVANJU NA MEDITERANSKOM OTOKU Završeno suđenje Britanki koja je lažno optužila 12 muškaraca: 'Sve je priznala!'

 
 REUTERS

Britanska tinejdžerka, koja je lažno optužila 12 Izraelaca za grupno silovanje, proglašena je krivom na sudu u Cipru jer je izmislila priču da je bila žrtva brutalnog seksualnog napada.

Sudac je poručio da je mlada Britanka nepouzdani svjedok te da je lagala u znak osvete. Naime, željela se osvetiti muškarcima koji su je snimali dok je imala seksalne odnose s muškarcem kojeg je upoznala u hotelu. Prijeti joj do godine dana zatvora.

Daily Mail ne navodi identitet djevojke koja je tvrdila da je skupina muškaraca provalila u hotelsku sobu i silovala ju. No nakon što je dvanaestorica muškaraca uhićena policija je provela krim istraživanje tijekom kojega da je žrtva iz Velike Britanije davala oprečne izjave a kasnije je priznala da je lagala.

Proces se protegnuo na četiri mjeseca tijekom kojega je sudac Michalis Papathanasiou zaključio da je Britanka lagala o napadu te ju osudio po jednoj točki optužnice, obmanjivanja javnosti.

Tinejdžerka iz Derbyshirea izjavila je da je napadnuta u ranim jutarnjim satima 17. srpnja u jeftinom hotelu u kojemu je živjela.

Naime, Britanka je bila na privremenom radu u ljetovalištu Ayia Napa poznatom po burnom noćnom životu. Ondje je započela je ljetnu romansu sa 21-godišnjim Izraelcom Samom koji je odsjeo u drugom hotelu sa skupinom prijatelja. Dvije noći zaredom prije napada imala je seksualne odnose sa Samom, a tom prilikom su njegovi prijatelji došli u sobu i snimali ih mnobitelom.

Activists take part in a demonstration, after a British woman was found guilty of faking a rape claim, outside the  Famagusta courthouse in Paralimni, Cyprus December 30, 2019. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
REUTERS

Tvrdi da je treće noći, kada je također imala dogovoren susret sa Samom, skupina muškaraca, u dobi između 15 i 22 godine, provalila u sobu, srušila ju na pod i silovala ju. Polugola je tada istrčala iz sobe i otišla prijateljima koji su je odveli hotelsku ambulantu. Osoblje je nazvalo policiju, a ona je tada ispričala mučne detalje višestrukog silovanja.

Policija je tada upala u hotelsku sobu, koja je bila Samova i uhitili 12 Izraelaca. DNK testiranje je pokazalo da su trojica od uhićenih imala seksualne odnose s Britankom ali oni su tvrdili da su bili obostrani. Policija je zaplijenila njihove mobitele i otkrila da je nekolicina njih snimala seksualni odnos Britanke i Sama.

Policija je počela sumnjati u priču tinejdžerke nakon što je osoblje hotela s pet zvjezdica u koji se smještena nakon napada, opisalo kako je skakala od sreće po krevetu s dva prijatelja veseleći se luksuznom smještaju. Kada su je došli ponovno ispitati pronašli su je kako opušteno uživa pokraj bazena.

- Nije izgledala kao žena koju je samo dan ranije silovalo 12 muškaraca, rekao je izvor u policiji.

- Naravno, svaka osoba različito reagira na traumatićne događaje, ali ovo nije bilo uobičajeno ponašanje, ustvrdila je policija.

Tjedan dana nakon incidenta policija je pustila na slobodu petero osumnjičenih zbog nedostatka dokaza da su uopće bili u hotelskoj sobi u vrijeme navodnog silovanja. Sedmorica ostalih Izraelaca puštena je kasnije bez podizanja optužnice.

Mlada Britanka optužena je zbog obmanjivanja javnosti te je provela više od mjesec dana u zatvoru u Nikoziji iščekujući suđenje. Oduzeli su joj putovnicu kako bi ju spriječili da napusti državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:48