PRATILI 33 TRUDNICE

PRIJENOS KORONAVIRUSA U TRUDNOĆI JE RIJEDAK, ALI MOGUĆ Nova studija pokazala da se to događa jednom u deset slučajeva, a zaražena djeca su preživjela

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2020. u 21:20

(200301) -- WUHAN, March 1, 2020 (Xinhua) -- Liu Ting, embracing her baby, poses for a photo with her midwives Wu Dan (R) and Xia Xue at the delivery room of Wuhan Maternal and Child Health Hospital in Wuhan, central China's Hubei Province, March 1, 2020.
In the early morning of Feb. 29, volunteer Wang Zhen drove out of his community immediately after receiving a call for help from a pregnant woman who lived 30 kilometers away at another community in Wuhan. Wang took the pregnant woman and her family to the Wuhan Maternal and Child Health Hospital, where the woman later safely gave birth to her baby. On Jan. 23, Wang Zhen, a computer programmer, joined a WeChat group named
Xiao Yijiu / XINHUA via AFP

Ilustracija

Prijenos novog koronavirusa s majke na dijete tijekom trudnoće moguć je, premda se rijetko događa, pokazuje studija kineskih znanstvenika objavljena u četvrtak.

Skupina kineskih znanstvenika, koja je svoje zaključke objavila u Časopisu američkog pedijatrijskog društva, pratila je 33 trudnice u gradu Wuhanu, gdje je virus prvi put identificiran i otkrila da su samo tri novorođenčeta bila zaražena, što je stopa od 9 posto.

"Budući da su tijekom poroda bile poduzete stroge mjere kontrole i prevencije zaraze, moguće je da su sojevi SARS-CoV-2 u gornjem dišnom sustavu i anusu novorođenčadi potjecali od majke", dodaju kineski istraživači.

SARS-CoV-2 je znanstveno ime virusa koji uzrokuje bolest poznatu pod nazivom Covid-19.

Sva tri zaražena novorođenčeta bili su dječaci rođeni carskim rezom jer su majke bolovale od upale pluća kao posljedice koronavirusa.

Jedan od njih rođen je prije termina porođaja, nakon 31. tjedna trudnoće i upućen je na odjel intenzivne njege.

Druga dva novorođenčeta imala su temperaturu i bila su letargična, a jedan je dobio upalu pluća. Obojica su smještena na intenzivnu njegu i pokazala se negativna na virus šest dana nakon rođenja.

Nedonošče je bilo u najtežem stanju, s upalom pluća, dišnim tegobama i općom infekcijom. Izliječen je zahvaljujući liječenju na intenzivnoj skrbi, gdje je bio na respiratoru, antibioticima i kofeinu. Sedmog dana nakon rođenja bio je negativan na koronavirus.

Sva trojica su preživjela.

Kineski stručnjaci su ranije bili izvijestili o slučaju takozvane vertikalne transmisije s majke na dijete, kada je dijete bilo pozitivno na virus 30 sati nakon rođenja.

Virus se može prenijeti preko posteljice ili tijekom poroda.

"Zato je veoma važno testirati sve trudnice i primijeniti stroge mjere kontrole zaraze, zaražene majke smjestiti u karantenu a novorođenčad pozorno pratiti", navodi se u zaključku kineske studije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo