WORLD PRESS PHOTO

PRIZOR PROSVJEDNIKA U PLAMENU PROGLAŠEN NAJBOLJOM FOTOGRAFIJOM GODINE Ispovijest autora: 'Osjetio sam vrelinu, zgrabio aparat i počeo snimati...'

 
 Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse / via REUTERS

Venezuelanski fotograf Ronaldo Schemidt, koji radi za uglednu agenciju AFP, dobitnik je nagrade za najbolju fotografiju godine World Press Photo za fotografiju muškarca u plamenu tijekom nasilnih prosvjeda u Caracasu prošle godine.

Dobitnici nagrada najprestižnijeg natječaja za najbolju fotografiju proglašeni su u četvrtak u Amsterdamu.

Zanimljivo je da je njegov kolega iz AFP-a Juan Barreto osvojio treće mjesto za sličnu fotografiju istog zapaljenog prosvjednika koja je nastala u isto vrijeme.

Ostali finalisti uključuju Ivora Pricketta i Adama Fergusona, a obojica su slobodnjaci koji uglavnom rade za New York Times, te Patricka Browna iz Panos Picturesa i Tobyja Melvillea iz Reutersa.

Schemidt je pobjedničku fotografiju snimio pokrivajući protuvladine prosvjede. Motocikl Nacionalne garde je eksplodirao ispred njega dok su trajali sukobi prosvjednika i vladinih snaga, a obližnjeg prosvjednika zahvatila je vatra.

- Stajao sam nekoliko metara od njega okrenut leđima, ali kada sam osjetio vrelinu plamena, zgrabio sam fotoaparat, okrenuo se i počeo snimati. Trajalo je tek nekoliko sekundi, tako da nisam uopće bio svjestan što snimam. Snimao sam po instinktu, sve se brzo odvijalo. Nisam prestao snimati dok nisam shvatio što se događa. Osoba u plamenu trčala je prema meni, naveo je Ronaldo Schemidt pojašnjavajući kako je došlo do pobjedničke fotografije.

Third-placed series of images of World Press Photo 2018 contest for Spot News Stories taken by Juan Barreto shows Victor Salazar catching fire after a motorcycle explodes, during a street protest in Caracas, Venezuela May 3, 2017. Juan Barreto, Agence France-Presse via REUTERS  NO RESALES. NO ARCHIVES
Juan Barreto, Agence France-Presse / via REUTERS
Fotografija Juana Barreta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:27