SUSRET U HAMBURGU

Procjenjuje se da će iskusni špijun Putin lako šarmirati Trumpa: 'Prepredeni ruski moćnik mogao bi ga pojesti, sjetite se samo što je napravio Merkel'

 Laszlo Bolgah / Carlos Barria / Reuters

Na skupu G20 u Hamburgu doći će do dugoočekivanog prvog susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog šefa Vladimira Putina.

I Kremlj i Bijela kuća sa suzdržanim optimizmom očekuju taj susret jer se zapravo ne zna s kojom će platformom ići na najmanje polusatni razgovor (“to će biti sastanak sa sjedenjem, a ne na šanku”, pišu moskovski mediji pozivajući se na izvore iz Putinova okruženja).

U Moskvi su prilično oprezni te govore da je prvi susret dvojice predsjednika tek “priprema za buduće pregovore i kontakte” te da je dobro da se dvojica lidera upoznaju jer Putin jako drži do osobnog kontakta. “Važno je pitanje hoće li njih dvojica kliknuti”, pišu ruski mediji te ističu da bi iskusni i prepredeni Putin mogao šarmirati i time pojesti Trumpa.

Upravo se toga najviše pribojavaju u Washingtonu, smatrajući kako bi bilo najgore da Trump padne na Putinovu neposrednost. Naglašavaju i slučaj sa susreta Putina i Angele Merkel kada je usred razgovora u sobu upao Putinov labrador - zna se da se Merkel užasava pasa pa su kamere zabilježile nasmijanog i opuštenog Putina te napetu njemačku kancelarku s kiselim osmijehom.

No, neki ipak kažu da i Trump ima dovoljno bezobziran macho pristup kojim bi mogao (nismo baš sigurni) zadiviti Putina.

Svi više obraćaju pažnju upravo na tu simboličnu razinu sastanka, ali na njemu će na dnevnom redu ipak prva biti Sirija te borba protiv IS-a, što je američki prioritet, protiv čega Moskva nema ništa. Mediji navode da bi se na tim razgovorima moglo dati zeleno svjetlo za početak raspodjele sfera ujecaja u Siriji.

Druga točka je Sjeverna Koreja koja je praktički na rubu rata sa SAD-om, a Rusija bi tu mogla - s Kinom - odigrati ulogu dobrog policajca. Moskva nagovara Kim Jong-una da odustane od raketnih “pokusa”.

Ukrajina, za koju se dugo govorilo da bi mogla biti tema broj 1 i Trump se nedavno susreo s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, sada je pala tek na treće mjesto. No, i tu je problem: Rusija inzistira da je okvir rješenja Sporazum iz Minska, a SAD je sklon taj sporazum tumačiti malo slobodnije. Nije izvjesno koliko će mjesta u razgovorima zauzeti sankcije - ili njihovo ublažavanje i ukidanje - uvedene Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:11