ANDREAS LUBITZ

PROCURILA ZADNJA PORUKA KOPILOTA SAMOUBOJICE Što je paranoični krvnik pisao doktoru uoči fatalnog leta tijekom kojeg je avion zabio u francuske Alpe

Očekuje se da će konačno izvješće istražitelja o padu aviona biti objavljeno za tjedan dana
 Reuters

Dvadesetak dana uoči prve godišnjice obaranja Airbusa A320 njemačkog avioprijevoznika Germanwingsa, koji se sa 149 putnika i članova posade zabio u francuske Alpe, procurio je sadržaj jednog od posljednjih emailova koji je poslao kopilot Andreas Lubitz (27), za kojeg se vjeruje da je namjerno srušio zrakoplov.

'Strah me da ću postati slijep, ne mogu izbaciti to iz misli', napisao je između ostalog Lubitz u emailu koji je dva tjedna prije fatalnog leta poslao svom doktoru. Nakon tragedije se ispostavilo da je kopilot patio od depresije i problema s vidom te da je strahovao da će zbog toga izgubiti posao.

U emailu je također napisao da se šopao antidepresivom mirtazapinom, koji se koristi i kao tableta za spavanje. Dodao je da ga pojačana doza tog lijeka čini rastrojenim te da ima napadaje panike zbog oslabljelog vida.

Doktoru se požalio i da osjeća povišen očni tlak. 'Da nema problema s očima, sve bi bilo u redu', napisao je.

Kasnije je otkriveno da je Lubitz u razdoblju od pet godina prije kobnog leta kontaktirao s više od 40 liječnika. Nekoliko godina prije obaranja aviona bio je na rubu samoubojstva zbog depresije.

Očekuje se da će konačno izvješće francuskih istražitelja o padu aviona na letu iz Barcelone za Düsseldorf biti objavljeno za tjedan dana.

Bild je, inače, otkrio i da su istražitelji dva dana nakon tragedije stupili u kontakt s njegovim psihijatrom, čija je prva rečenica navodno glasila: 'Samo mi nemojte reći da je letio avionom.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:12