MEĐUSOBNO OPTUŽIVANJE

PROCURILI NOVI DETALJI KOJI BACAJU DRUGO SVJETLO NA INCIDENT Vlasnik tankera otkrio što su njegovi mornari vidjeli nekoliko sekundi prije eksplozije

 
 Reuters

Vlasnik broda Kokuku Courageous oglasio se o napadu na njegov tanker u Omanskom zaljevu. On je u Tokiju izjavio kako su mornari tog broda prije napada vidjeli 'leteće predmete', što u prijevodu znači da mine nisu oštetile taj brod. Yutaka Katada nije ponudio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, koje su u suprotnosti s vojnim očitovanjem SAD-a o ovom napadu, javlja AP.

Katada je rekao i da su njegovi članovi posade u blizini vidjeli i iranski vojni brod, no nije precizirao jesu li ga vidjeli prije ili nakon napada.

Podsjetimo, napadi su se dogodili u četvrtak u zoru, 40-ak kilometara od južne obale Irana. Tanker Front Altair, napunjen zapaljivom naftom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata se zapalio i pozvao pomoć, a nedugo nakon toga se zapalio i brod Kokuka Courageous, koji je prevozio metanol iz Saudijske Arabije i Katara.

Američka mornarica poslala je u pomoć razarača USS Bainbridge, rekao je Joshua Frey, glasnogovornik Pete američke flote, čija je baza u Bahreinu. On je rekao i da su brodovi pogođeni u napadu, no bez dodatnog obrazloženja tih izjava.

Američko Središnje zapovjedništvo objavilo je rano jutros videozapis, za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera koji je napadnut blizu Hormuškog tjesnaca u utorak.

Iran je danas priopćio da je odgovoran za održavanje sigurnosti tjesnaca Hormuz u zaljevu, izvijestio je državni radio, dodajući kako je američko okrivljavanje Teherana za ove napade 'zabrinjavajuće'.

'Mi smo odgovorni za sigurnost tjesnaca i spasili smo posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem roku. Očito je da je optuživanje Irana za takav sumnjiv nesretni incident najjednostavniji način i nešto najprikladnije za Pompea i ostale američke dužnosnike. Te su optužbe alarmantne', rekao je Abbas Mousavi, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Podsjetimo, američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je izjavio da obavještajni podaci upućuju da je Iran odgovoran za napade, a službeni Teheran u četvrtak je kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje.

- Iran kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje Washingtona glede incidenata s tankerima 13. lipnja i osuđuje ih najoštrijim mogućim riječima - navodi se u izjavi.

- Američki ekonomski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i masovna američka vojna nazočnost u regiji, glavni su izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Zaljeva - stoji također u izjavi.

Norveška nije sigurna, a Britanija vjeruje američkim optužbama protiv Irana

Norveška ističe kako je "prerano" za zaključak tko je odgovoran za napad na dva tankera u Omanskom zaljevu, od kojih je jedan norveški, nakon što je SAD za te eksplozije u četvrtak optužio Iran, piše agencija dpa, dok britanski ministar vanjskih poslova ističe kako "nema razloga ne vjerovati" Washingtonu.

"Prerano je za zaključke o tome tko je odgovoran a veoma sam zabrinuta zbog situacije u toj regiji", rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide za norvešku javnu televiziju NRK.

Upozorila je kako je potrebno "jako malo" da situacija eskalira, prenosi dpa.

Jedan od brodova pogođenih u četvrtak je norveški tanker Front Altair. Soreide je dodala kako je norveška pomorska agencija pozvala norveške brodove u regiji da pojačaju svoje sigurnosne mjere.

Američko Središnje zapovjedništvo u četvrtak je objavilo videozapis za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera, prenosi Reuters. Iran odbacuje te optužbe.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u petak je rekao kako nema razloga sumnjati u američku procjenu da je Iran odgovoran za te napade.

"Donijet ćemo svoju neovisnu procjenu, imamo proceduru za to, no nemamo razloga ne vjerovati američkoj procjeni. Naš je instinkt vjerovati im jer su naši najbližiti saveznici", rekao je britanski ministar za BBC radio, prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:04