BOMBAŠKI NAPAD

'PRONAĆI ĆEMO TE, ODGOVARAT ĆEŠ!' Barack Obama na komemoraciji u Bostonu

BOSTON - Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u Boston te je odao počast žrtvama bombaškog napada na maraton u Bostonu.

Njegov govor na komemoraciji za žrtve bombaškog napada bio snažan i dirljiv.

- Duh ovoga grada je netaknut, duh ove zemlje će ostati neokrnjen, počeo je svoj govor Obama.

- Ako su nas htjeli zastrašiti, terorizirati i uzdrmati vrijednosti koje nas određuju kao Amerikance, mora im biti jasno: izabrali su krivi grad. Iduće godine, trećeg ponedjeljka u travnju svi će se vratiti u ovaj prelijepi američki grad i trčati bolje nego ikad kako bi, više no ikad, ohrabrili 118. bostonski maraton, rekao je Obama.

Dodao je kako će počinitelji sigurno uskoro stati pred lice pravde.

- Pronaći ćemo te i odgovarat ćeš, rekao je i zaradio pljesak.

Potvrdio je kako su istražitelji pomoću video snimaka otkrili dvojicu potencijalnih osumnjičenika.

Foto: AFP

Nakon govora susreo se s obiteljima žrtava te sa vatrogascima i svima onima koji su pomogli unesrećenima.

Podsjetimo, tri sobe su poginule, a 176 je ozlijeđeno u najgorem napadu na SAD od 11. rujna 2001. Zasad nitko nije uhićen. Stotine ljudi okupile su se ispred katedrale Svetog križa u Bostonu gdje će se održati komemoracija. Crkvu osiguravaju deseci policajaca.

Foto: AFP

Policija tvrdi da ima snimku osobe za koju se pretpostavlja da je povezana s napadom. Kamere robne kuće 'Lord & Taylor' snimile su muškarca kako postavlja drugu eksplozivnu napravu dok priča na mobitel.

Muškarac je viđen na mjestu druge eksplozije i nosio je crnu jaknu, sivu majicu s kapuljačom, visok je oko 188 centimetara, srednje građe i imao je bijelu baseball kapu okrenutu naopako dok je postavljao ruksak s eksplozivom na tlo.

Na snimcii se jasno vidi kako muškarac koristi mobitel u trenutku prve eksplozije, te nakon toga 12 minuta poslije ponovno razgovara, nekoliko sekundi prije druge eksplozije koja se ponovno dogodila u njegovoj blizini.

Kako prenose strani mediji, u potragu za bombašima uključili su se i korisnici interneta preko foto servisa imgur.com, gjde su se i pojavile fotografije sa potencijalnim sumnjivim osobama.

FBI U AKCIJI Uhićen osumnjičeni za slanje pisama s biološkim otrovom Baracku Obami i senatoru

Istražitelji pregledavaju sve telefonske pozive kako bi utvrdili tko je zvao s mobitela neposredno prije eksplozije, dok FBI navodno već ima listu osoba, koje su zvale s tog područja i pokušavaju identificirati muškarca snimljenog sigurnosnom kamerom.

Dva dana nakon napada istražiteljima još nije poznat motiv, ali imaju jasniju sliku o sastavu dviju bombi koje su eksplodirale. FBI je pozvao javnost na suradnju, objavivši u srijedu desetak fotografija elemenata bombe pronađenih na mjestu eksplozije, među kojima su dijelovi crne torbe, ekspres lonca te čavli i metalne kuglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:57