OTPOR PROMJENAMA

Prvi glavni revizor Svete Stolice podnio ostavku, bio je član 'financijske trojke' pape Franje

Talijanski mediji pišu da će Miloneov odlazak biti još jedan težak udarac za mons. Pella, kojega novi način rada nailazi na otpor u toj tisućljetnoj ustanovi s čvrsto ukorijenjenim navikama.
 REUTERS

Prvi glavni revizor vatikanskih financija, Libero Milone, podnio je ostavku dvije godine nakon preuzimanja dužnosti, priopćila je u utorak Sveta Stolica, ne navodeći razlog odlaska tog glavnog čimbenika reforma koje papa Franjo želi provesti.

Milone je u ponedjeljak predao svoju ostavku na dužnost glavnog revizora. Sveti Otac ju je prihvatio. Tako se suradnja sa Svetom Stolicom završila sporazumno", piše u kratkom priopćenju. Sveta Stolica ističe da će "u najskorije vrijeme" pristupiti postupku traženja njegova zamjenika.

Libero Milone (68), računovodstveni i financijski stručnjak, talijanski laik koji je velik dio karijere proveo u revizorskoj kući Deloitte & Touche, u svibnju 2015. je imenovan na tu netom ustanovljenu dužnost glavnog revizora Svete Stolice.

Njegovim dolaskom formira se "trojka" zadužena za modernizaciju i nadzor gospodarskog i financijskog sustava Vatikana, uz australskog kardinala Georgea Pella, tajnika za gospodarstvo i njemačkog kardinala Reinharda Marxa, koordinatora Gospodarskog vijeća.

Talijanski mediji pišu da će Miloneov odlazak biti još jedan težak udarac za mons. Pella, kojega novi način rada nailazi na otpor u toj tisućljetnoj ustanovi s čvrsto ukorijenjenim navikama. Njegove su se ovlasti postupno smanjivale u zadnje dvije godine. Papa Franjo pokrenuo je od svog izbora 2013. seriju reformi kako bi raščistio stanje u često netransparentnim vatikanskim financijama, uključujući obnovu vatikanske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:41