TRUMPOV PRETHODNIK

Prvi govor Baracka Obame kao bivšeg predsjednika

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2017. u 19:40

Former U.S. President Barack Obama speaks during a meeting with youth leaders at the Logan Center for the Arts at the University of Chicago to discuss strategies for community organization and civic engagement in Chicago, Illinois, U.S., April 24, 2017. REUTERS/Kamil Krzaczynski
Kamil Krzaczynski / REUTERS

Bivši američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je, nakon višemjesečnog odmora, održao govor u Chicagu o temi posve različitoj od trenutačnih američkih političkih rasprava, posvećenoj mladima i građanskom aktivizmu, što je bio prvi njegov javni istup nakon što je otišao s dužnosti predsjednika.

Barack Obama sudjelovao je u raspravi o građanskom aktivizmu s mladim liderima Chicaga na gradskom sveučilištu.

Trumpov prethodnik se nije oglasio od odlaska iz Bijele kuće 20. siječnja. On je napisao desetak tweetova i nekoliko priopćenja, posebice o zaštiti svog zakona o zdravstvenom osiguranju, kojem prijete republikanci, te kako bi odbacio Trumpove optužbe o prisluškivanju Trump Towera tijekom izborne kampanje. On nije izravno komentirao djelovanje sadašnjeg predsjednika. Mladi i građani su u središtu projekta Zaklade Obama u Chicagu, gdje je Obama počeo karijeru.

Prema pisanju Chicago Tribunea bivši demokratski predsjednik se na privatnom sastanku u nedjelju sastao s mladim problematičnim osobama iz South Sidea, s kojima je razgovarao o bandama, zaposlenju i obrazovanju.

Obitelj Obama unajmljuje kuću u Washingtonu, gdje jedna od njihovih kćeri pohađa gimnaziju.

On će 25. svibnja sudjelovati na javnoj diskusiji o demokraciji s njemačkom kancelarkom Angelom Mekrel u Berlinu, prigodom 500. obljetnice protestantske reforme. Prošlog tjedna on je telefonski razgovarao s kandidatom za francuske predsjedničke izbore Emmanuelom Macronom, koji je u nedjelju ušao u drugi krug izbora.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo