KONAČNI OBRAČUN S CIGARETAMA

Pušači, bacite sve pepeljare, stiže policija!

Za tri godine 27 zemalja članica EU trebalo bi gotovo istrijebiti pušenje u kompanijama i javnim prostorima

ZAGREB - Europska Unija objavila je pravi rat pušačima. Dužnosnici u Bruxellesu žele eliminirati cigarete uz pomoć pušačke policije, zabrane pepeljara i visoko profiliranih javnih sudskih procesa protiv slavnih i javnih osoba koje budu uhvaćene dok uživaju u dimu cigarete.

Dosje s preporukama za 27 zemalja članica, Europska Unija već je izdala. Cilj koji se želi postići je jasan - okruženje koje je sto posto slobodno od dima cigareta. Prijedlog su Europskoj Uniji dali ministri zdravstva, a odobrio ga je parlament EU.

Mjere zastrašivanja

Dokument na 31 strani donosi preporuke za doista drastične mjere za zabranu pušenja na svim radnim mjestima, u javnim zgradama i ustanovama. Mjere su podijeljene u četiri poglavlja.

Prvo se tiče kažnjavanja i navodi da će svatko tko prekrši zabranu pušenja dobiti kaznu. One će biti toliko visoke da djeluju kao mjera zastrašivanja. Kompanijama će se nametnuti znatno više kazne nego pojedincima, a ako to bude potrebno, moći će im se zaprijetiti i privremenim oduzimanjem dozvole za poslovanje.

Druga mjera je uvođenje tzv. pušačke policije. Zemlje članice Europske Unije trebat će ustrojiti sistem za provođenje zabrane pušenja, uključujući i sistem progona.

Preporučuje se stoga uvođenje inspektora i snaga reda, koje će ujedno provoditi nasumične inspekcije bez prethodne najave. Pepeljare će postati bauk, barem ako je suditi po mjeri broj tri. Naime, sve kompanije i javne ustanove morat će osigurati da nigdje u zgradi ne bude ni jedne pepeljare.

Javna osuda

Ako kojim slučajem budno oko inspektora uoči tu silnu prijetnju, ne piše se dobro rukovoditeljima tvrtki.

I za kraj - šokantna suđenja. Zadnja mjera tako preporuča da zemlje članice EU treba ohrabriti da vode senzacionalistička suđenja kojima je cilj šokirati javnost. Poznate osobe, odnosno celebrityji koji budu uhvaćeni kako pućkaju dimove, bit će javno prikazani kao prijestupnici i kršitelji zakona.

Hodnici, toaleti, liftovi

Dokument Europske Unije navodi i sljedeće: ako pojedinac u javnosti namjerno zanemari zakon i to se prepozna, vlasti će demonstrirati svoju odlučnost i ozbiljnost u provedbi zakona reagirajući rigoroznim i hitnim mjerama, privlačeći pri tome najširu moguću pozornost javnosti.

S takvim mjerama EU pokušava što jače napasti i eliminirati pušenje. Cilj je da sva zatvorena radna mjesta i javne površine postanu tzv. smoke free zone, uključujući i one koje su djelomično na otvorenome.

Takva rigorozna zabrana pušenja odnosit će se i na sve hodnike, stepenice, toalete, garderobe, spremišta i liftove na radnim mjestima.

I bez uvlačenja je prekršaj

Dosje čak navodi kako je i baratanje zapaljenom cigaretom, bez aktivnog uvlačenja dima, prekršaj. U bliskoj budućnosti duhan se tako neće smjeti ni vidjeti ni nanjušiti u zraku. Pušačima preostaje jedino da odu u ilegalu.

Izdvajamo