RUSKI PREDSJEDNIK

PUTIN UOČI POSJETA ITALIJI 'S Berlusconijem me veže višegodišnje prijateljstvo, a Salvini gaji topli stav prema našoj zemlji'

Vladimir Putin
 Evgenia Novozhenina / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se u četvrtak očekuje u Italiji, izjavio je u razgovoru za talijanski list da ima bliske veze s ministrom unutarnjih poslova i zamjenikom premijera Matteom Salvinijem, a da ga s bivšim premijerom Silviom Berlusconijem veže dugo prijateljstvo.

I dok talijanski mediji redovito iznose sumnju o ruskom financiranju Salvinijeve krajnje desne stranke Liga, Putin govori o "sporazumu o suradnji" između njegove stranke Jedinstvena Rusija i Lige.

"Salvini gaji jedan topli stav prema našoj zemlji, jako dobro poznaje rusku stvarnost. Sreli smo se 2014. u Milanu", kazao je Putin za Corriere della Sera.

Prema njegovom saznanju, dodao je Putin, Salvini i predstavnici njegove stranke održavaju kontakte s ruskim kolegama zainteresiranim za razvoj suradnje s talijanskim partnerima.

Salvini, podsjeća list, gorljivi je zagovornik ukidanja sankcija koje je Rusiji zbog aneksije Krima uvela Europska unija.

Putin u razgovoru za Corriere della Sera nije zaboravio spomenuti bivšeg premijera Silvija Berlusconija za kojeg ga veže "višegodišnje prijateljstvo".

"Silvio je veliki političar na svjetskoj razini, istinski vođa koji snažno zastupa i brani interese svoje zemlje u međunarodnoj areni", ocijenio je Putin.

U istom intervjuu Putin je govorio i o jačanju dijaloga sa SAD-om o razoružanju i strateškoj stabilnosti.

"Mislim da bi dogovor o konkretnim mjerama glede razoružanja pridonio jačanju međunarodne stabilnosti i Rusija ima političku volju to učiniti. Sada je na SAD-u da odluči", kazao je Putin.

Čini mu se, dodao je, da Washington počinje razmišljati o jačanju dijaloga s Rusijom vezanog uz širu stratešku agendu.

U subotu je Putin rekao da su Moskva i Washington počeli razgovore o produženju sporazuma START o smanjenju strateških nuklearnih arsenala, koji istječe u veljači 2021.

Rusija je međutim u srijedu i službeno izašla iz Sporazuma o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987. koji brani korištenja raketa dometa od 500 do 5500 km sklopljenog sa SAD-om 1987. godine.

Suspenzija INF-a izaziva strahovanja od nove utrke u naoružanju između Moskve i Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:22