PROTUVLADINO OKUPLJANJE

RADIKALNA DESNICA ORGANIZIRA VELIKI MARŠ Prosvjed 'Talijanski ponos' predvodi Matteo Salvini, na važnom rimskom trgu okupit će se 200 tisuća ljudi

Matteo Salvini
 Flavio Lo Scalzo / REUTERS

Krajnje desno orijentirani talijanski čelnik Matteo Salvini u subotu će predvoditi masovni protuvladin skup u Rimu.

Prosvjed pod nazivom "Talijanski ponos" održat će se na Piazzi San Giovanni, trgu koji se ranije povezivao s okupljanjima talijanske ljevice.

U petak je 46-godišnji Salvini, čelnik protuimigrantske desno orijentirane stranke Lige, kazao kako vjeruje da će se u subotu na San Giovanniju okupiti između 100.000 i 200.000 ljudi.

Prosvjedima bi se mogli pridružiti i članovi stranke bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija, "Naprijed Italijo" te pripadnici stranke "Talijanska braćo", kao i neofašistička stranka CasaPound.

Salvini je u kolovozu izgubio mjesto potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova pošto je prekinuo savez s Pokretom pet zvijezda (M5S), no njegova Liga, po istraživanju javnog mišljenje i dalje vodi.

M5S je formirao novu vladinu koaliciju s bivšim žestokim neprijateljem, Demokratskom strankom (PD), da bi se spriječila organizacija prijevremenih izbora na kojima bi Salvini vjerojatno pobijedio.

Na subotnjem okupljanju čelnik Lige mogao bi žestoko kritizirati PD i M5S zbog nedavnog povećanja broja migranata koji u Italiju stižu morskim putem te zbog novih poreza koji su uključeni u nacrt proračuna za 2020. godinu.

Salvini se nada da će dodatno destabilizirati vladajuću koaliciju M5S-PD pobjedom na regionalnim izborima koji će se u Umbriji održati 27. listopada.

Njegov je kandidat, po dosadašnjim anketama favorit na tim izborima.

Mogućnost Salvinijeva povratka na vlast u Italiji mogla bi izazvati zabrinutost u krugovima EU-a, premda je nedavno ublažio retoriku protiv te institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:48