NASER ORIĆ

RATNI KOMANDANT ARMIJE BiH OSLOBOĐEN KRIVNJE ZA UBOJSTVO SRPSKIH ZAROBLJENIKA Grupa žrtava napustila sudnicu: 'Gdje je ovdje pravda? Ovo je nečuveno!'

 
Naser Orić, arhivska fotografija
 Michael Kooren / REUTERS

Državni sud BiH oslobodio je krivnje Nasera Orića i Sabahudina Muhića za ubojstva zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice, piše Admir Muslimović za Detekor.ba.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) na području Srebrenice, i Muhić, pripadnik Armije BiH, oslobođeni su krivnje da su 1992. godine su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivnju za ubojstva zarobljenika, piše Detektor.ba.

Presudi je prisustvovala grupa žrtava srpske nacionalnosti koji su napustili sudnicu nakon što je Maksumić kazao da je donešena oslobađajuća presuda. Predstavnici žrtava su nakon izlaska iz sudnice kazali da je “Orić za njih i dalje zločinac”, te da se “pitaju kako ćemo nakon ove nepravde živjeti skupa”.

- Sve samo zanima šta se desilo u srpnju 1995. godine, i gdje je ovdje pravda? Ovo je strašno i nečuveno - rekla je Radojka Filipović.

Nakon izricanja presude, sudnicu su napustile i Majke Srebrenice kao i predstavnici bošnjačkih udruženja, koji su pozdravili Muhićev i Orićev izlazak s aplauzom. Kazali su da se nadaju kako će sada prestati “hajka na Orića”.

Orić je po izlasku okupljenima kazao “pravda je pobijedila”. Orićeva odvjetnica Lejla Čović je kazala da je presuda očekivana.

- Mi smo zadovoljni presudom, mogli smo to i očekivati. Vjerojatno će se Tužilaštvo BiH žaliti tako da ovo nije konačna odluka - rekla je Čović.

Ispred Suda BiH su jake mjere osiguranja, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:10