ODGOĐEN U SENATU

REPUBLIKANCI PONOVNO ODUSTALI OD UKIDANJA OBAMACAREA? Zakon koji bi 22 milijuna Amerikanaca ostavio bez zdravstvenog osiguranja još nema većinu

 Joshua Roberts / REUTERS

WASHINGTON - Republikanska većina u američkom Senatu odgodila je ovotjedno glasovanje o zdravstvenom sustavu zbog snažnih unutarnjih podjela, što je novi neuspjeh u ukidanju Obamacarea, koje je bilo izborno obećanje koje se pokazalo teško za ispuniti.

Vođa većine Mitch McConnell je tu informaciju priopćio svojoj skupini za ručkom na Kapitolu, zaključivši kako postoji nepremostiv rascjep između umjerenog i ultrakonzervativnog krila stranke.

"Nastavit ćemo raspravu u skupini kako bismo otklonili naše nesuglasice. Zbog toga ovog tjedna nećemo raspravljati o nacrtu zakona", rekao je Mitch McConnell. "I dalje smo optimistični", dodao je ipak.

Po senatorovim riječima, cilj je nastaviti raspravu u tjednu koji počinje 10. srpnja. U svakom slučaju, parlamentarni čelnici su natuknuli da neće produljiti raspravu nakon 1. kolovoza kada Kongres uzima ljetnu stanku.

Nacrtom reforme želi se pomiriti obećanje o ukidanju demokratskog zakona iz 2010. i donošenje alternativnog i liberaliziranog sustava kako dvadesetak milijuna Amerikanaca koji su zahvaljujući Obamacareu dobili zdravstveno osiguranje, ne bi ostalo bez njega.

No konzervativci ocjenjuju da nagodba ne ukida dovoljno Obamacare i da će skupo stajati javne financije. Umjereni pak misle da je neprihvatljivo glasovati za zakon kojim će se zapravo broj osoba bez zdravstvenog osiguranja vratiti na razinu prije donošenja Obamacarea.

Senat ima 100 članova, od kojih 52 republikanca. Najmanje petero ih je bilo spremno glasovati protiv početka rasprave u gornjem domu Kongresa. U želji da spriječi siguran poraz, većina je radije odlučila odustati i dati si još nekoliko tjedana kako bi pregovarali s neposlušnim zastupnicima.

Nakon ovog zaokreta, demokrati, koji su u manjini, nisu slavili pobjedu, upozorivši da se bitka nastavlja u hodnicima kako bi se pridobilo pobunjenike, primjerice zahvaljujući posebnoj pomoći državama koje zastupaju.

"Znamo da će senator McConnell pokušati kupiti republikance tajnim dogovorima", rekao je Chuck Schumer, njihov čelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:29