IZGLEDA KAO BUŠILICA

'REVOLUCIONARNI UREĐAJ' IRANSKE REVOLUCIONARNE GARDE Tvrde da za 5 sekudni može detektirati osobu zaraženu koronavirusom u krugu od 100 metara

 
 Screenshot: Youtube

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde prošlog je tjedna predstavila uređaj za koji tvrde da gotovo momentalno može detektirati koronavirus, ali iranski znanstvenici i neki državni dužnosnici nisu nimalo uvjereni u te tvrdnje, piše NBC News.

- Ova novo postignuće je rezultat jedinstvene tehnologije koju su u potpunosti razvili pripadnici naše Basidž postrojbe nakon izbijanja epidemije koronavirusa u našoj zemlji - rekao je general Iranske revolucionarne garde Hossein Salami dok je predstavljao famozni uređaj pred predstavnicima medija.

- Uzorak virusa stavi se u uređaj i kako uređaj skenira okolinu tako traži podudarajući uzorak. Čim ga locira, odmah nam javi - rekao je Salami za uređaj koji zapravo najviše sliči električnoj bušilici koja na sebi ima antenu.

Velike izjave Salamija tu nisu stale, budući da se general pohvalio kako uređaj može detektirati zaraženu osobu unutar radijusa od 100 metara i to u roku od pet sekundi i to zahvaljujući "magnetskoj rezonanci".

No, ubrzo nakon što je uređaj predstavljen glasnogovornik iranskog ministarstva zdravstva je na pitanje novinara o "revolucionarnoj tehnici" rekao da uređaj nije dobio licencu nadležne države agencije za lijekove.

Kasnije istog dana putem Twittera se oglasio i Hesameddin Ashena, savjetnik iranskog predsjednika Rouhanija. Ashena je u svojem postu zamolio državne televizije da ne prenose "lažne reklame za cjepiva, lijekove ili inovativne uređaje za otkrivanje" koje nije odobrilo ministarstvo zdravstva.

Promptna ograđivanja od "revolucionarnog otkrića" Revolucionarne garde tu nisu stala. Dan poslije Salamijevog predstavljanja uređaja Iransko društvo fizičara na svojoj je web stranici opisalo uređaj i njegove navodne sposobnosti kao primjer "kavzi-znanosti".

- U ovom trenutku ljudi ne mogu otkriti niti locirati čestice dimenzija od 100 nanometara. Takve tvrdnje su nevjerojatne, primjer imaginarne znanosti - napisali su ogorčeni fizičari.

Inače, ovo nije prvi put da se u iranskim medijima pojavljuju tvrdnje o uređajima za detekciju - tako su se prošlih godina spominjale naprave koje mogu locirati švercere gorivom, nalazišta bakra, bombe, razne tekućine, minerale i tako dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:48