ROBOCOP

Robotski policajac potpuno je ignorirao tučnjavu u parku, a kada je prestrašena dama pritisnula gumb za pomoć, Robocop joj je dao neočekivan odgovor

 
 youtube screenshot

Robotski policajac zaposlen u gradiću Huntington Park u Kaliforniji nije se proslavio na svojem prvom ozbiljnom zadatku. Suočen s tučnjavom u parku i svjedocima koji su preko njega pokušali pozvati policiju u pomoć, HP RoboCop je svjedocima poručio da mu ne smetaju, a potom je produžio svojim putem, pjevušeći si pjesmicu.

Robot HP RoboCop, kojeg proizvodi tvrtka Knightscape, zamišljen je kao posljednja riječ tehnike u automatizaciji rutinskog policijskog posla. Njegova je zadaća patrolirati Salt Lake parkom, snimati svoje okruženje kamerom koja prati svih 360 stupnjeva oko robota, po potrebi snimati tablice automobila i dojavljivati hitne slučajeve policiji. Na sebi ima i gumb za hitne slučajeve, koji posjetitelji parka mogu pritisnuti ako im je potrebna pomoć.

Taj gumb početkom ovog mjeseca pritisnula je Cogo Guebara, kada je nedaleko od robota, u parku, ugledala tučnjavu.

Dotrčala je do RoboCopa, pritisnula gumb i očekivala pomoć policije, no robot joj je rekao “maknite se s puta”.

Guebara je mislila da robot možda mora vidjeti njeno lice, pa se sagnula ispred njegove kamere dok je pritiskala gumb, no i dalje joj je govorio da se makne. Druga svjedokinja pozvala je policiju mobitelom, a dok je hitna pomoć odvozila žrtvu napada na nosilima, robot je pjevušio pjesmu koja je zvučala kao da je iz niskobudžetnog znanstveno-fantastičnog filma, i molio posjetitelje da “održavaju park čistim”.

RoboCop je svoju patrolu započeo u lipnju ove godine, uz veliku pompu načelnika Huntington Parka, ali i šefa policije Cosmea Lozanoa, koji je tada najavio kako policija “ponosno predstavlja novog službenog člana policijskih snaga”. “Siguran sam da će se dobro uklopiti”, kazao je Lozano.

No, ispostavilo se da gumb koji je Guebara pritiskala u panici uopće ne obavještava policiju, niti kamere šalju snimke policiji - svi podaci od robota šalju se samo u centralu tvrtke koja ga proizvodi, koja ga je dala policiji na leasing. Lozano je nakon incidenta priznao da je robot “na probnom roku”, te da tek treba biti spojen na dispečerski centar. HP RoboCop ima i svoj Twitter račun, na kojem se već dopisivao i s Elonom Muskom. Musk se našalio kako je RoboCop u duši Terminator, na što je RoboCop videom odgovorio kako sebe vidi više kao Batmana.

RoboCopov incident nije čak niti prva nesreća Knightscapeovih robota. Knightscope K5, koji je radio kao zaštitar u uredskom kompleksu u Washingtonu, postao je predmet poruge kada je “počinio suicid” bacanjem u fontanu. Tvrtka je tada za grešku krivila “labavu ciglu” na putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:28