OSUDA

RODITELJI AMERIKANCA KOJI JE UMRO NAKON SJEVERNOKOREJSKOG ZATVORA 'Kim i njegov zli režim odgovorni su za nezamislivu okrutnost i nehumanost...'

 Shannon Stapleton / REUTERS

Roditelji Otta Warmbiera, američkog studenta koji je preminuo nakon boravka u sjevernokorejskom zatvoru, u petak su napali "zli režim" čelnika Kim Jong Una nakon njegova susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je rekao kako mu vjeruje da nije znao za poustupanje prema njihovom sinu.

Warmbierovi roditelji rekli su da su se suzdržali od izjava tijekom ovotjednog drugog summita između Trumpa i Kima u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju, prekinutog u četvrtak nakon što dvije strane nisu uspjele postići dogovor o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"Kim i njegov zli režim odgovorni su za smrt našeg sina Otta", poručili su Fred i Cindy Warmbier u priopćenju koje je objavio njihov odvjetnik.

"Kim i njegov zli režim odgovorni su za nezamislivu okrutnost i nehumanost. Nikakve isprike ili izdašne pohvale ne mogu to promijeniti", objavili su.

Trump je kritiziran pošto je hvalio Kimovo vodstvo i rekao da mu vjeruje kada govori da nije bio upoznat s postupanjem prema Warmbieru.

"Kaže mi da nije znao za to i uzet ću ga za riječ", istaknuo je američki predsjednik na konferenciji za medije.

To nije prvi put da je Trump kritiziran zbog odnosa s inozemnim čelnicima. Bijelu kuću napadale su obje stranke zbog odgovora na saudijsko ubojstvo kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija prošle godine, te nakon Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojega je odbio optužiti za miješanje u američke izbore čime je potkopao tvrdnje obavještajne zajednice svoje države.

Istaknuti republikanci ne slažu se s Trumpovim prihvaćanjem Kimovih tvrdnji, uključujući republikanskog senatora Lindseya Grahama koji je rekao da mu nije povjerovao "ni na minutu", te senatora Roba Portmana iz Warmbierove savezne države Ohio.

"Ne možemo biti naivni s obzirom na sve što su napravili Ottu i u odnosu na brutalnsot režima", kazao je Portman u četvrtak u govoru u Senatu.

"To nije samo stvar Otta i drugih posjetitelja, nego i sjevernokorejskog naroda".

Dvadesetdvogodišnji Warmbier preminuo je 19. lipnja 2017. u svom domu u Ohiju, nedugo nakon što se vratio u SAD u komi nakon 17 mjeseci dugog boravka u sjevernokorejskom pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:28