TEŠKA NESREĆA

RONIOCI PRONAŠLI MOTOR I KOTAČI SRUŠENOG INDONEZIJSKOG ZRAKOPLOVA 'U moru smo vidjeli mnogo krhotina i nekoliko trupla...'

 
Ronioci traže ostatke indonezijskog zrakoplova Lion Air koji se srušio 29. listopada
 REUTERS/Beawiharta

Indonezijski ronioci uočili su motor i stajni trap zrakoplova Lion Aira koji se srušio u more sa 189 ukrcanih putnika, izvijestile su vlasti u petak.

Video koji je snimio jedan od ronilaca emitiran je na lokalnoj televiziji i prikazuje ono što je ostalo od zlosretnih motora Boeinga 737 MAX 8.

„To je dio motora”, rekao je glasnogovornik mornarice Agung Nugroho.

Šef potrage Muhammad Syaugi rekao je da su veći dijelovi zrakoplova, uključujući stajni trap, također uočeni u četvrtak tijekom operacije izvlačenja dijela zrakoplovne crne kutije, ali su bili preteški za izvlačenje na površinu.

„Spustili smo ROV (vozilo na daljinsko upravljanje) u more i vidjeli mnogo krhotina i nekoliko trupla. Uočili smo još dva kotača i jednu stranu trupa zrakoplova”, dodao je Syaugi.

Boeing 737 MAX 8 srušio se u more u ponedjeljak 13 minuta nakon polijetanja sa Soekarno-Hatta aerodroma u Džakarti, pri čemu su poginuli svi putnici, njih 181 i osam članova posade.

Mornarički ronioci u četvrtak su pronašli jednu crnu kutiju, za koju istražitelji kažu da je vjerojatno ona koja bilježi parametre leta (FDR).

Istražiteljski timovi još su u potrazi za crnom kutijom koja bilježi zvukove u pilotskoj kabini (CVR).

CVR snima razgovor u pilotskoj kabini, dok FDR bilježi podatke o brzini leta, visini tlaka i vertikalnom ubrzanju. Podaci iz crnih kutija mogli bi rasvijetliti uzrok nesreće.

Officials from the US National Transportation Safety Board examine recovered debris from the ill-fated Lion Air flight JT-610 at a port in Jakarta, Indonesia on November 1, 2018. One black box from the crashed Lion Air jet has been recovered, the head of Indonesia's National Transportation Safety Committee said Thursday, which could be critical to establishing why the brand new plane fell out of the sky.  (Photo by Melvinas Priananda), Image: 393580447, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Barcroft Media
Profimedia, Barcroft Media
Krhotine zrakoplova Lion Aira koji se 29. listopada srušio u Indoneziji

Lion Air je potvrdio izvještaje prema kojima je zrakoplov prijavio „nepouzdana” očitanja tlaka i brzine, noć prije nego što se srušio.

Zrakoplovna kompanija tvrdi da su se problemi riješili prije polijetanja u ponedjeljak.

Zrakoplovna nesreća koja se dogodila u ponedjeljak druga je po veličini smrtonosna nesreća u koju je umiješan zrakoplov Lion Aira u 14 godina.

Zrakoplov McDonnell Douglas MD-82 je 2004. preletio zračnu pistu u gradu Solo na Javi i srušio se na groblje, pri čemu je poginulo 25 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:44