ZAHTJEV VLADE

Rumunjski predsjednik odbio smijeniti šeficu antikorupcijskog tužiteljstva

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2018. u 22:27

Romanian President Klaus Iohannis, and the Chief of anti-corruption prosecuting agency DNA, Laura Codruta Kovesi, stand while listening the national anthem being played at the beginning of the anti-corruption agency's annual report, in Bucharest, Romania, February 28, 2018. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA. - RC16D0359C00
REUTERS

Klaus Iohannis i Laura Codruta Kovesi

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis je rekao u ponedjeljak da je odbio smijeniti šeficu antikorupcijskog tužiteljstva (DNA) Lauru Codrutu Kovesi, čiju smjenu traži vlada.

Predsjednik je rekao da je odbio zahtjev ministra pravosuđa Tudorela Toadera o smjeni Kovesi i objasnio da ministrovi argumenti nisu bili uvjerljivi. Ministar pravosuđa je pokrenuo u veljači proceduru smjene Kovesi, optuživši ju da je "naštetila slici Rumunjske u inozemstvu".

Prema zakonu predsjednik desnog centra Klaus Iohannis treba odlučiti o njezinoj smjeni, ali ministar pravosuđa je objavio na društvenoj mreži Facebook da će vlada ustavnom sudu uložiti priziv protiv odluke predsjednika.

Sutkinja (44), jedna od najpopularnijih osoba u zemlji je mjesecima na udaru socijaldemokratske vlade, nakon što je kritizirala sporne planove pravosudne reforme. Tisuće prosvjednika defiliralo je gradovima zemlje izražavajući podršku Kovesi, dok je online peticiju kojom se od predsjednika Iohannisa traži da ju ne smijeni, potpisalo više od 108.000 osoba.

Posljednjih godina je antikorupcijsko tužiteljstvo na sud izvelo dužnosnike i osobe bliske vlasti. Krajem veljače je Kovesi istaknula da je bez obzira na napade političke vlasti, DNA tijekom 2017. na sud izvela tisuću osoba, među kojima trojicu ministara, pet zastupnika i jednog senatora.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo