MEDVEDEV O TURSKOJ

'Rušenje našeg aviona je casus belli'

Russian President Vladimir Putin (L) talks with Prime Minister Dmitry Medvedev during their meeting in Putin's residence Novo-Ogarevo, outside Moscow on September 8, 2014. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / DMITRY ASTAKHOV
 DMITRY ASTAKHOV/AFP

Tursko obaranje ruskog bombardera Suhoja Su-24 bio je dovoljan razlog da započnemo rat, ali Moskva je odlučila ne uzvratiti istom mjerom, kazao je u srijedu ruski premijer Dmitrij Medvedev.

- Što su države u 20. stoljeću radile u sličnim situacijama? Započele bi rat - kazao je Medvedev gostujući u televizijskoj emisiji 'Razgovor s premijerom'.

Medvedev je napomenuo kako je Ankara prekršila norme međunarodnog prava, dajući Rusiji ono što se u međunarodnom pravu zove 'casus belli’, odnosno razlog za rat.

- Bio je to izravni napad na stranu državu. No u sadašnjoj situaciji rat je najgora stvar koja se mogla dogoditi. Zato nismo uzvratili Turskoj - objasnio je ruski premijer.

- Ipak, trebali smo im dati do znanja da će snositi odgovornost za svoja djela. Upravo iz tog razloga, kao i zbog sigurnosti naših građana, poduzete su određene mjere - kazao je Medvedev referirajući se na ekonomske i druge sankcije koje je Rusija nametnula Turskoj.

- Treba znati da je to protektivna reakcija Rusije - dodao je.

Govoreći o vojnim troškovima, izjavio je da je odluka o njihovu povećanju donesena prije pet godina bila apsolutno ispravna.

- Naša zemlja ima najdužu granicu na svijetu. Ako nemamo pouzdanu vojnu snagu, ne moramo ni imati državu.

Ipak, Medvevdev je istodobno odbio kazati koliko je potrošeno pri zračnoj operaciji protiv Islamske države u Siriji.

- To je povjerljiv podatak. Mogu vam reći samo da je potrošeno upravo onoliko koliko je i planiralo ministarstvo obrane - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:22