NE SAMO BOGATAŠI...

Rusi za bijeg iz zemlje bukiraju privatne avione, kartu plaćaju i 28.000 eura: ‘Situacija je potpuno luda‘

Odljev dodatno potiče bojazan da će Kremlj ovog tjedna zatvoriti svoje granice za vojno sposobne muškarce

Ilustracija

 Sputnik/Sputnik/Profimedia/Sputnik/Sputnik/Profimedia

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju vojske, bogati Rusi navalili su na privatne zrakoplove. Za sjedalo u privatnom avionu plaćaju između 22.000 i 28.000 eura, dok se cijena najma zrakoplova s osam sjedala kreće od 90.000 do 160.000 eura, što je višestruko skuplje od uobičajene cijene.

Iako se u prvom redu radi o bogatim Rusima koji si mogu priuštiti takve cijene, za bijeg iz zemlje se sve više odlučuju i drugi. Odljev dodatno potiče bojazan da će Kremlj ovog tjedna zatvoriti svoje granice za vojno sposobne muškarce. Na granici Rusije s Gruzijom graničari od nedjelje zaustavljaju mlade muškarce, pozivajući se na zakon o mobilizaciji.

"Situacija je trenutno potpuno luda. Prije smo znali dobiti 50 zahtjeva dnevno. Sada ih dobijemo oko 5000 u jednom danu", rekao je za Guardian Jevgenij Bikov, direktor tvrtke za iznajmljivanje privatnih zrakoplova Your Charter.

Bikov dodaje da se Rusi uglavnom odlučuju za Armeniju, Tursku i Azerbejdžan, gdje im ne treba viza za ulazak u zemlju.

Odluka Kremlja da objavi djelomičnu mobilizaciju dovela je do navale vojno sposobnih muškaraca da napuste zemlju, što je izazvalo novi, vjerojatno dosad neviđeni odljev mozgova. Na ruskim graničnim prijelazima stvorile su se kilometarske gužve, dok je većina jednosmjernih komercijalnih avionskih karata rasprodana za naredne dane.

Bikov je rekao da je njegova tvrtka počela unajmljivati veće komercijalne zrakoplove u nastojanju da zadovolji potražnju i snizi cijene. "Jednostavno ne možemo pronaći dovoljno mjesta za sve", rekao je, dodajući da cijena najjeftinijeg mjesta u unajmljenom komercijalnom zrakoplovu za Erevan iznosi 3300 eura.

Dostupnost zrakoplova za iznajmljivanje ozbiljno ograničena nakon što su EU i Ujedinjeno Kraljevstvo uveli sankcije Rusiji ubrzo nakon početka invazije. Sankcije su zabranile leasing ili osiguranje zrakoplova za korištenje u Rusiji.

"Sve europske tvrtke za privatne zrakoplove napustile su tržište. Sada je više potražnje nego ponude, a cijene su vrtoglave u usporedbi s prije šest mjeseci", rekao je direktor tvrtke FlightWay Eduard Simonov, koji bilježi do 50 puta veću potražnju.

Prema ruskim poslovnim novinama Kommersant, jedna tvrtka za dizajn videoigara u Moskvi unajmila je cijeli let kako bi izvukla zaposlenike iz zemlje.

"Dobivamo potpuno novu bazu klijenata, tvrtki kao i ljudi koji nikad prije nisu letjeli privatno", rekao je Simonov. "Među njima postoji mnogo onih kojima je ostalo nešto viška novca i žele pobjeći."

Dok srednja klasa troši svoju ušteđevinu kako bi se domogla slobode, mnogi bogataši odavno su pobjegli. Istraživanje konzultantske firme Henley & Partners objavljeno još u lipnju predviđalo je da će više od 15.000 milijunaša ove godine pobjeći iz Rusije ove godine jer se ne slažu s Putinovom odlukom o invaziji na Ukrajinu. Mobilizacija će vjerojatno dodatno produbiti ovaj odljev, što bi moglo nanijeti ozbiljnu štetu ruskom gospodarstvu. Egzodus bogatih i moćnih Rusa mogao bi rezultirati i bijesom stanovnika siromašnijih dijelova zemlje, koji su nesrazmjerno pogođeni mobilizacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:03